Grup Penjejak Tamadun Dunia

PERJUANGAN CINTA MAHASISWA...... CINTA TUHAN - CINTA MANUSIA -CINTA ILMU-CINTA HIKMAH- CINTA keBENARan - CINTA keADILan - CINTA perUBAHan - CINTA penCERAHan

Tuesday, March 31, 2009

Ucapan Dasar sempena Mesyuarat Agung PBMUM

Ucapan Dasar Yang Dipertua Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya(PBMUM)
Sesi 2008/2009


Sempena Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya(PBMUM)


Pendahuluan

Dengan Nama Allah Tuhan yang maha Pengasih lagi maha penyayang

Alhamdulillah segala puji bagi Allah tuhan yang mengizinkan kita pada pagi ini untuk menghadiri Mesyuarat Agung Tahunan PBMUM.Mewakili barisan kepimpinan PBMUM sesi 2008/2009,saya mengalu-alukan kehadiran hadirin sekalian.Sesungguhnya kehadiran kita semua pada Mesyuarat Agung Tahunan ini menjadi bukti kepekaan kita terhadap perjuangan memartabatkan Bahasa Melayu melalui wadah PBMUM ini.

Mesyuarat Agung Tahunan ini diharapkan menjadi medan kita untuk muhasabah menilai kembali perjalanan PBMUM sepanjang sesi semester yang lepas demi memantapkan lagi perjuangan PBMUM pada masa –masa akan datang.

Memahami Sejarah PBMUM Masa Lalu

Sahabat-sahabat sekalian

Orang yang tidak tahu ataupun yang melupakan sejarah umpama anak pungut yang tidak diketahui akan nasabnya.mereka yang melupakan sejarah pasti akan dihukum dan didera dengan kesilapan sejarah yang lalu.

Maka atas dasar itulah maka ahli PBMUM kini jangan sesekali melupakan sejarah PBMUM semenjak awal penubuhannya dan menjadi kewajipan kepada kita untuk sentiasa mengenang jasa pejuang-pejuang bahasa Melayu yang lahir daripada rahim PBMUM.

Kita akan meneruskan kesinambungan perjuangan mereka bahkan menjadi mata-mata rantai yang akan terus istiqamah dalam perjuangan memartabatkan Bahasa Melayu di kampus UM,di Malaysia bahkan di seluruh dunia.

Oleh kerana itu kita perlulah memahami asas penubuhan PBMUM ini dengan sebaik mungkin.Ahli-ahli PBMUM perlu memahami sejarah perjuangan PBMUM ini dan ini bukan bermakna kita sekadar bernostalgia sema ta-mata tanpa cuba sedaya upaya untuk mencipta sejarah yang tersendiri.


Realiti PBMUM Masa Kini


Sesi 2008/2009 menyaksikan pimpinan PBMUM cuba sedaya upaya untuk mengatur program yang berasaskan misi dan bukannya berasaskan program semata-mata.

Bermula dengan kelompok kecil pimpinan yang komited terhadap perjuangan BM,PBMUM cuba bangkit mengorak langkah memperkasakan PBMUM mengikut kadar kemampuan.

Beberapa program sempat diatur demi mencapai beberapa sasaran penting seperti menambah kuantiti dan kualiti ahli , membina rangkaian jaringan, penghayatan budaya ilmu dan keintelektualan, dan kepekaan terhadap isu-isu semasa dengan fokus utama isu dan soal Bahasa Melayu.

Menambah kuantiti dan kualiti ahli

Melalui Minggu PROMO,PBMUM telah menambah bilangan ahli –ahli baru daripada pelbagai fakulti namun demikian masih ramai yang hanya sekadar mendaftar sebagai ahli sahaja tetapi tidak memberi komitmen menyeluruh terhadap program persatuan.

Tindakan susulan yang lebih sistematik perlu dimantapkan demi memastikan ahli-ahli PBMUM yang mendaftar terus komited untuk bersama-sama dengan PBMUM di samping meningkatkan lagi kualiti program yang dianjurkan.

Di samping itu juga PBMUM telah berjaya menganjurkan bengkel pidato untuk menambahkan kemahiran dan meningkatkan kualiti ahli PBMUM dan bengkel pidato ini telah mendapat sambutan yang menggalakkan.

Kualiti ahli perlulah dimantapkan lagi dengan mengadakan program-program kemahiran dan menggilap segala potensi yang dimiliki oleh ahli-ahli PBMUM.

Membina rangkaian jaringan


PBMUM juga telah berusaha untuk meluaskan jaringan dan kerjasama dengan persatuan-persatuan lain seperti menganjurkan Bedah Buku bersama Habiburahman El-Shirazy;program kerjasama dengan Persatuan Pelajar Indonesia(PPI),Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya(PMIUM),dan Persatuan Mahasiswa Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya(PMAPIUM),Bengkel Pidato ;kerjasama dengan Kelab Pengucapan Awam(KESPA) Institut Perguruan Bahasa Melayu(IPBM), dan juga menjadi ahli gabungan Gerakan Mansuhkan PPSMI(GMP).

PBMUM perlulah meluaskan lagi rangkaian jaringan dengan persatuan Bahasa Melayu di universiti-universiti lain,Dewan Bahasa dan Pustaka,agensi-agensi kerajaan ,NGO,kementerian dan lain-lain lagi .

Penghayatan Budaya ilmu dan keintelektualan


PBMUM juga telah menjalankan bedah buku secara mingguan dengan mengupas pelbagai buku meliputi pelbagai cabang ilmu pengetahuan seperti buku berkisar sejarah PBMUM,buku berkenaan isu Bahasa Melayu,novel ,buku agama,dan lain-lain demi memastikan penghayatan budaya ilmu dan keintelektualan di kalangan ahli-ahli PBMUM.

Namun begitu program bedah buku ini perlu diperkasakan lagi dengan menarik lebih ramai mahasiswa terutama ahli-ahli PBMUM untuk menyertainya dengan meluaskan lagi iklan dan publisiti dan memastikan ia terbuka untuk semua mahasiswa yang berminat.

Kepekaan terhadap isu-isu semasa

PBMUM tidak ketinggalan untuk membicarakan isu-isu semasa yang berlaku di sekeliling kita.

Atas nama persatuan mahasiswa yang bebas daripada dipengaruhi oleh mana-mana parti politik,PBMUM tetap membantah perlaksanaan dasar PPSMI dengan bergabung bersama pejuang-pejuang bahasa Melayu melalui Gerakan Mansuhkan PPSMI dan juga melalui Solidariti Mahasiswa Selamatkan Bahasa Melayu(SMSBM ) di peringkat kampus Universiti Malaya.

Beberapa kenyataan terhadap isu semasa terutamanya isu Bahasa Melayu telah dihantar dan disiarkan di dada akhbar-akhbar perdana.

PBMUM perlu lebih ke hadapan dalam memberikan respon terhadap pelbagai isu dan tidak terhad kepada isu Bahasa Melayu semata-mata .

Wawasan Masa Depan

Perjuangan memartabatkan Bahasa Melayu masih relevan pada masa kini dan akan terus relevan pada masa akan datang.Perancangan secara sistematik dan tersusun rapi mengikut keutamaan perlu dirangka bagi meningkatkan kesedaran kepada rakyat Malaysia secara keseluruhannya dan khasnya kepada warga Universiti Malaya terhadap kepentingan memartabatkan Bahasa Melayu.

Perjuangan mengangkat martabat Bahasa Melayu pada masa akan datang lebih mencabar dan ini menuntut kita agar melipatgandakan usaha secara berterusan dan merancang pelbagai strategi yang lebih berkesan demi menarik lebih ramai mahasiswa Universiti Malaya agar mendokong perjuangan memartabatkan Bahasa Melayu ini.


Beberapa cadangan dinyatakan di bawah demi memastikan kesinambungan perjuangan Bahasa Melayu dan menambahbaik Persatuan Bahasa Melayu Universti Malaya ini:-

1)Mendapatkan ahli-ahli daripada pelbagai fakulti,pelajar bukan Melayu, dan pelajar-pelajar asing.

2)Mengadakan program-program kemahiran seperti bengkel pidato,bengkel penulisan ,dan pelbagai bengkel kemahiran yang lain.

3) Mengukuhkan jaringan kerjasama dengan pelbagai persatuan.

4)Memperkasakan budaya menulis di kalangan ahli PBMUM

5)Mengaktifkan penerbitan risalah,majalah atau buku

6)Menambah dana kewangan PBMUM

7)Tidak mengabaikan isu-isu rakyat@masyrakat @hal ehwal dalam dan luar negara

Penutup

Sebagai mengakhiri ucapan dasar saya pada hari ini,saya mengajak saudara sekalian agar menanamkan tekad dan iltizam untuk meneruskan perjuangan mengangkat martabat Bahasa Melayu.

Saya yakin dan percaya tatkala kita memahami sejarah masa lalu,realiti masa kini dan memiliki wawasan masa depan,kita mampu mengembalikan kegemilangan Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya dengan mencipta sejarahnya yang tersendiri.

Ayuh bersama kita mengembeling tenaga bersama-sama menjayakan gerak kerja demi mengangkat martabat Bahasa Melayu.

Bahasa Melayu bahasa perpaduan rakyat Malaysia.

Bahasa Melayu bahasa kita .

Hidup Bahasa Melayu!

Salam perjuangan mahasiswa.

Wan Mohamad Wasif bin Wan Mohamad
Yang Dipertua Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya (PBMUM)

Sesi 2008/2009

Monday, March 23, 2009

Pidato terhebat Bung Tomo


Antara pidato terhebat (di dunia?)yang pernah saya dengar ialah pidato yang disampaikan oleh Bung Tomo daripada Indonesia.

Untuk mengetahui siapa sebenarnya Bung Tomo ini,sila klik :-


http://en.wikipedia.org/wiki/Bung_Tomohttp://id.wikipedia.org/wiki/Sutomo

Untuk mendengar pidato hebat ini pula ,sila klik:-

http://www.youtube.com/watch?v=zm_XZWHhayAhttp://www.youtube.com/watch?v=oYrD-svYK9I


Di bawah ini disertakan juga sedutan pidato Bung Tomo:-

''Saudara - saudara… kita pemuda-pemuda…rakyat Indonesia disuruh datang membawa senjata kita kepada Inggris dengan membawa bendera putih, tanda bahwa kita menyerah dan takluk kepada Inggris. Inilah jawaban kita, jawaban pemuda-pemuda…rakyat Indonesia: Hai Inggris, selama banteng-banteng, pemuda-pemuda Indonesia masih mempunyai darah merah yang dapat membuat secarik kain putih menjadi merah dan putih…selama itu kita tidak akan menyerah.Teman-temanku seperjuangan… terutama pemuda-pemuda Indonesia, kita terus berjuang, kita usir kaum penjajah dari bumi kita Indonesia yang kita cintai ini…Sudah lama kita menderita, diperas, diinjak-injak. Sekarang adalah saatnya kita rebut kemerdekaan kita. Kita bersemboyan: KITA MERDEKA ATAU MATI. ALLAHU AKBAR…ALLAHU AKBAR…ALLAHU AKBAR…MERDEKA! ”


SELAMA BANTENG-BANTENG INDONESIA, MASIH MEMPUNYAI DARAH MERAH YANG DAPAT MEMBUAT SECARIK KAIN PUTIH MENJADI MERAH PUTIH, MAKA SELAMA ITU KITA TIDAK MENYERAH KEPADA SIAPAPUN"


Saudara-saudara rakyat Surabaya.Bersiaplah! Keadaan genting.Tetapi saya peringatkan sekali lagi.Jangan mulai menembak.Baru kalau kita ditembak.Maka kita akan ganti menyerang mereka itu.Kita tunjukkan bahwa kita itu adalah orang yang benar-benar ingin merdeka.Dan untuk kita saudara-saudara.Lebih baik kita hancur lebur daripada tidak merdeka.Semboyan kita tetap.Merdeka atau mati.Dan kita yakin, Saudara-saudara.pada Akhirnya, pastilah kemenangan akan jatuh ke tangan kita.Sebab Allah selalu berada di pihak yang benar.Percayalah Saudara-saudara!Tuhan akan melindungi kita sekalian.Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!Merdeka!''

Thursday, March 19, 2009

Usrah 'The Guide For The Youth'

Saya menerima SPR(Sistem pesanan ringkas@SMS)daripada Mustafa,sahabat daripada Turki yang menuntut di Universiti Malaya.

Beliau ingin mengadakan usrah bersama saya membincangkan koleksi Risalah An Nur karya Badiuzaman Said Nursi.

Selepas solat Isya,kami bertemu dan mengadakan usrah dan kali ini Mustafa membawa bersamanya seorang kawan yang juga daripada Turki bernama Waqas ,pelajar PHD Jabatan Akidah dan Pemikiran Islam ,UM.

Turut bersama kami ,Ibrahim pelajar Master di UM kelahiran Arab Saudi yang juga berketurunan Turki.

Mustafa membaca beberapa petikan daripada buku The Guide For The Youth dan kemudiannya menghuraikannya dan turut dijelaskan lagi oleh Waqas.

Saya hanya sekadar mendengar pembentangan tersebut dan sekali sekala bertanyakan soalan dan meminta penjelasan.

Waqas menghuraikan petikan yang dibaca oleh Mustafa dan kemudiannya mengaitkannya dengan beberapa contoh.

Beliau pernah tinggal di Jepun sebelum ini dan tatkala menghuraikan petikan buku The Guide For The Youth ini beliau membawa beberapa kisah pengalamannya tinggal di Jepun.

Beliau menceritakan bagaimana kehidupan kebanyakan orang Jepun yang tidak beragama dan nampak secara zahir bahagia tetapi pada hakikatnya tidak sedemikian .

Beliau pernah menyaksikan di tengah Bandar Tokyo bagaimana seorang rakyat Jepun membunuh 7 orang yang lalu lalng di tengah Bandar Tokyo dan apabila ditanya mengapa dia membunuh mereka maka dijawabnya kerana beliau tidak lagi bahagia hidup di dunia ini.

Begitu juga dengan kisah yangs sering kita dengar bagaimana ada rakyat Jepun yang mebunuh diri dengan terjun di atas landasan keretapi tatkala keretapi melaluinya.

Selain itu Waqas menceritakan bagaimana seorang ibu membuang dan melemparkan anaknya sendiri dari atas bangunan sehingga mati dengan begitu tragis.

Kesemuanya ini menurut Waqas ialah akibat kekecewaan dan ketidak bahagian dalam kehidupan mereka.

Oleh kerana itu kata Waqas, Badiuzaman Said Nursi meminta golongan muda Islam agar memahami erti kehidupan dan makna kebahagian yang hakiki.

Beliau menyarankan saya supaya terus membaca buku The Guide For The Youth ini dan kami insyallah akan meneruskan lagi siri perbincangan -usrah koleksi Risalah An Nur karya Badiuzaman Said Nursi.

Tuesday, March 17, 2009

Lagu Allahyarham Zubir Ali

Dalam kelas Asas Deklamasi Puisi,pensyarah meminta kami membuat persiapan perancangan untuk Hari Pesta Kokurikulum pada 9 April 2009 nanti.

Kami diminta mengadakan persembahan deklamasi puisi secara berkumpulan pada hari tersebut.

Yang mendaftar subjek Asas Deklamasi Puisi ini hanyalah seramai 12 orang sahaja dan hanya saya bersama seorang kawan daripada Akademi Pengajian Islam manakala yang lain kesemuanya daripada Pusat Kebudayaan.

Setelah berbincang panjang akhirnya kami membuat keputusan untuk mengadakan persembahan mengenang Allahyarham Zubir Ali ,komposer dan penyanyi lagu puisi yang telah meninggal dunia baru-baru ini.

Saya meminati lagu Doa nyanyian beliau bersama Harmoni yang mana lirik lagu tersebut diolah daripada puisi karya Chairil Anwar dari Indonesia.

Dibawah ini saya nukilkan puisi Doa tersebut:-


DOA-Chairil Anwar
Tuhanku
dalam termangu
aku masih menyebut namaMu

biar susah sungguh
mengingat Kau penuh seluruh

cayaMu panas suci
tinggal kerdip lilin di kelam sunyi

Tuhanku
aku hilang bentuk
remuk

Tuhanku
aku mengembara di negeri asing

Tuhanku
di pintuMu aku mngetuk
aku tidak bisa berpaling

Untuk mendengar nyanyian Doa oleh Allahyarham Zubir Ali dan Harmoni dalam Youtube klik pada-

http://www.youtube.com/watch?v=9MZkGEWc3eg&feature=related

Di bawah ini juga saya sertakan link 4 lagu nyanyian Allahyarham Zubir Ali yang diambil daripada Youtube:-

Balada Seorang Gadis Kecil-

Siapa Tak Pernah Menangis-

Sunday, March 15, 2009

Usrah bersama 'Nurju'

Hari ini sekali lagi saya berjumpa dengan Mustafa,sahabat yang baru saya kenali daripada Turki di Surau (Blok Pelajar Asing)Kolej 11.

Beliau membawa bersama nya sebuah buku siri tulisan Badiuzaman Said Nursi yang diterjemahkan ke Bahasa Melayu oleh Anwar Fakhri Omar bertajuk Risalah kepada Pesakit.

Buku ini saya sudah selesai membacanya sebelum ini tatkala menjumpainya di surau kolej 12 UM.

Mustafa tidak memahami Bahasa Melayu tetapi beliau menyuruh saya membaca buku tersebut beberapa muka surat sambil beliau tekun mendengarnya dan kemudiannya beliau meminta saya menterjemah dan mengulasnya dalam Bahasa Inggeris!

Terkapai-kapai juga saya mengulas isi penting terhadap apa yang saya baca itu .
Setelah membaca ,menterjemah dan mengulas buku tersebut,Mustafa meminta saya agar terus memahami siri tulisan Badiuzaman Said Nursi ini lantas beliau menghadiahkan sebuah buku kecil Risalah kepada pesakit ini kepada saya.


Beliau berharap saya dapat mengaturkan satu diskusi bersama sahabat-sahabat lain di UM bagi mengulas idea dan pemikiran Badiuzaman Said Nursi.

Saya melihat di rak buku surau dan ternyata ada pertambahan buku tulisan Badiuzaman Said Nursi dalam Bahasa Inggeris dan bahasa Arab.

Ternyata sekali lagi Mustafa mewakafkan buku-buku tersebut demi menyebar luaskan idea dan pemikiran Baiduzaman Said Nursi di Malaysia.

Saturday, March 14, 2009

Budaya Cetak(Print Culture)

Naib Canselor UTM,Prof Dato. Dr.Ir. Zaini Ujang(bekas pimpinan PKPIM) tatkala menyampaikan ucapannya di pelancaran buku terbaru tulisannya,Mengangkasa Pengajian Tinggi di Kementerian Pengajian Tinggi ada menyatakan ;-


‘’Selain itu, penulisan buku ini adalah usaha untuk memanifestasikan tradisi ilmu yang sangat menekankan kepada budaya cetak (print culture). Memang budaya lisan (oral culture) penting khususnya dalam menyampaikan syarahan atau menjelaskan sesuatu konsep ilmu atau isu. Namun, kepentingan budaya cetak lebih mengakar dalam akademia dan dunia keilmuan sejak ribuan tahun lalu.Itulah faktor seseorang tokoh ilmu diasosiasikan dengan hasil penulisannya,khususnya sesuatu magnum opus.’’

Saya tertarik untuk mengulas sedikit berkenaan budaya cetak ini.

Pada pandangan saya,gerakan dakwah di kampus perlu memperkasakan budaya cetak ini dan ini pastinya menuntut keberaniaan untuk melabur wang ringgit untuk memastikan kejayaan budaya cetak tersebut.

Tulisan-tulisan ahli akademik ,pemikir,ulama dan tokoh-tokoh berwibawa perlu dicetak(print-photostat dan lain-lain) dan disebar luas di seluruh kampus.

Saya tidak tekankan disini gerakan dakwah di kampus perlu bergiat aktif untuk mencetak buku ,jurnal atau majalah (melainkan jika berkeupayaan)tetapi yang saya maksudkan ialah mencetak sebanyak mungkin risalah-risalah walaupun sehelai risalah yang mengandungi idea,pemikiran dan gagasan tokoh-tokoh berwibawa.

Risalah-risalah itu kemudiaannya perlu disebar luas misalnya di kelas-kelas tutorial,dewan-dewan kuliah ,surau ataupun bilik-bilik kolej kediaman.

Saya yakin bahawa melalui penerbitan dan penyebaran risalah-risalah yang berkualiti ini mampu membentuk pemikiran,’worldview’,fikrah dan menyuntik faham Islam kepada semua mahasiswa di kampus universiti.


Pemuda 21 tahun calon pilihanraya di Indonesia

Ketika melayari laman web Parti Bulan Bintang (PBB) Indonesia saya terbaca tentang kempen calon termuda mewakili PBB ,Amru Hasim Sayyidu Ismail yang baru sahaja berumur 21 Tahun!!!
Amru yang lahir di Jakarta 7 Julai 1987 adalah lulusan Teknik Perkapalan Universiti Indonesia (UI)

Mesyuarat Agung Tahunan PMIUM kali ke 49

Kesempatan menghadiri Mesyurat Agung Tahunan PMIUM hari ini cukup bermakna buat saya.2 MAT yang sebelum ini(tahun 1-2) saya tidak dapat hadir memandangkan ada pertembungan program dan hal penting.
Kali ini saya tidak melepaskan peluang untuk menghadiri MAT PMIUM kali ke 49 ini walaupun sebenarnya saya bercadang untuk menghadiri seminar berkenaan PPSMI di KUIS...(..kos lepas....)
Dalam iklan MAT PMIUM ini(saya kurang selesa dengan iklan ‘bahasa rojak’-AGM PMIUM) dinyatakan menampilkan jemputan istimewa DS Anwar Ibrahim tetapi seperti yang sudah saya jangkakan awal-awal lagi ia terpaksa dibatalkan atas kekangan tertentu.

YB termuda di Malaysia(27 tahun),YB Nik Nazmi(PKR-Dun Seri Setia) hadir merasmikan MAT PMIUM ini walaupun kehadirannya dipantau oleh pegawai-pegawai keselamatan-SB(menurut seorang sahabat saya YB Nik Nazmi datang ke UM dengan menaiki motor...)‘’Sukar dibayangkan UM tanpa PMIUM’’....


Itu yang pernah saya katakan kepada seorang sahabat saya.Membaca sejarah perjuangan PMIUM memang membuatkan saya terpanggil untuk mendokong perjuangan gerakan mahasiswa Islam di kampus UM ini walaupun sebenarnya saya lebih aktif dalam PBMUM dan juga PKPIM yang suatu ketika dahulu menyaksikan PMIUM bernaung dibawahnya sebagai badan gabungan .PMIUM-PBMUM-PKPIM...


Ketiga-tiga persatuan ini saya sertai sebagai ahli barangkali didorong oleh bacaan terhadap sejarah dan nostlalgia perjuangan persatuan-persatuan ini tatkala ‘beruzlah ‘bergelumang dengan buku-buku di perpustakaan Akademi Pengajian Islam di Nilam Puri,Kelantan.


Saya juga agak berminat untuk mengkaji pemikiran pengasas PMIUM,Syed Mohamad Naquib Al-Attas.Saya juga cuba sedaya upaya untuk menghadiri setiap program anjuran PMIUM semenjak menjejakkan kaki ke kampus UM Kuala Lumpur ini seperti siri –siri kuliah ilmu,sambutan sempena peristiwa besar Islam,latihan kepimpinan dan lain-lain lagi.Pernah juga suatu ketika saya aktif berdiskusi secara maya dalam forum kelolaan laman web PMIUM.Kegigihan para pimpinan PMIUM dan para pendokongnya yang setia dalam menggerakkan usaha dakwah dan pemerataan faham Islam di kampus UM cukup saya kagumi dan juga terhutang budi atas tarbiyah secara langsung mahupun secara tidak langsung yang saya perolehi sepanjang bersama PMIUM.Kepada sahabat-sahabat pimpinan PMIUM sesi 2008/2009 yang baru ‘dimantankan’,saya ucapkan terima kasih atas segala amanah dan tanggungjawab yang anda tunaikan.Semoga redha Allah bersamamu dan teruskan perjuangan-istiqamah dalam pejuangan .Kepada pimpinan baru PMIUM sesi 2009/2010,anggaplah jawatan yang dikurniakan itu sebagai satu amanah dan bukannya tuah.Tiada perjuangan tanpa pengorbanan.....Hidup ISLAM......

Thursday, March 12, 2009

Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu-Himpunan 7 Mac membantah PPSMI-Perarakan Maulidur Rasul JAKIM

Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu

Saya sempat menghadiri separuh akhir Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu yang diadakan di Auditorium KPS,UM.

Peserta pertandingan ini terdiri daripada pelbagai negara seperti Belanda,Amerika,Poland,Russia,China dan lain-lain lagi.

Kebanyakan mereka fasih bertutur dalam Bahasa Melayu baku.

Saya sempat bersembang dengan beberapa orang peserta dan bertanyakan kepada mereka berapa lama tempoh mereka mempelajari Bahasa Melayu dan kebanyakan mereka menjawab sekitar 1- 2 tahun sahaja.

Pengantarabangsaan Bahasa Melayu mungkin akan berjaya namun bagaimana pula nasib Bahasa Melayu di bumi Malaysia?

Himpunan 7 Mac membantah PPSMI

Dari Kajang saya menaiki bas ke Masjid Jamek dan kemudiaannya berjalan kaki melalui terowong ke Masjid Negara.

Tatkala sampai di sana,kelihatan sudah ramai peserta himpunan membantah PPSMI ini dengan pakaian tema berwarna putih.

Ketika menaiki bas dan melalui Istana Negara sebelum itu,saya melihat sudah ramai polis dan trak-trak FRU yang sudah siap sedia menghadapi sebarang kemungkinan.
Dalam masjid negara saya berjumpa dengan pelbagai orang seperti ahli politik,pejuang bahasa,ahli akademik dan tidak ketinggalan kelompok mahasiswa yang nampaknya berkobar-kobar semangat mereka untuk menyertai kemuncak bantahan terhadap dasar PPSMI ini.

Sebaik sahaja solat zohor,saya melihat kelibat Presiden PAS yang duduk diam seolah-olah sedang bertafakur mengadap jemaah yang berpusu-pusu bersalam dan mengambil gambar beliau.

Seorang pelancong dari England bertanya saya siapakah gerangan yang menjadi tumpuan orang ramai itu(Presiden PAS) dan juga tentang mengapa orang ramai berkumpul untuk mengadakan demonstrasi hari ini.

Beliau terkejut mengapa rakyat Malaysia membantah penggunaan bahasa Inggeris dalam Sains dan Matematik dan saya menjelaskan kepada beliau yang dibantah bukannya Bahasa Inggeris itu tetapi kami rakyat Malaysia mahu Sains dan Matematik itu diajar dalam bahasa ibunda kami sendiri.

Kelihatan para pelancong tidak melepaskan peluang mengambil gambar para peserta himpunan yang semakin ramai di Masjid Negara ini.

Laungan takbir bergema dalam dewan utama Masjid Negara dan saya merasakan himpunan membantah dasar PPSMI akan bermula.

Pada hari himpunan ini saya buat pertama kalinya bertindak selaku jurugambar dengan kamera yang berharga lebih RM 2000 sentiasa di sisi.

Kamera ini sebenarnya diberi pinjam oleh pensyarah di bawah subjek pelajaran (Penulisan Dakwah-kewartawanan foto)yang meminta saya dan kawan-kawan mengambil sebarang gambar peristiwa dan saya tentunya gembira kerana berpeluang merakamkan gambar peristiwa yang bersejarah ini.

Saya mengekori Presiden PAS dari belakang yang mana pergerakan beliau dikawal ketat oleh para pegawai apatah lagi beliau lah yang memulakan pergerakan himpunan ini.Sebaik sahaja Presiden Pas ini mula bergerak berjalan menuruni tangga Masjid Negara semua peserta himpunan mula bergerak sama secara berkumpulan seperti dalam himpunan Bersih dahulu.

Kelihatan pegawai polis mengawal pintu pagar Masjid Negara untuk menghalang peserta himpunan keluar berarak di jalan raya menuju ke Istana Negara tetapi ternyata pihak polis tidak mampu menghalang pergerakan ribuan peserta yang tekad untuk berarak menuju ke Istana Negara.

Peserta himpunan yang di barisan hadapan yang dikawal oleh unit Amal PAS berjaya membolosi kawalan pihak polis seterusnya membuka ruang kepada ribuan peserta yang lain untuk sama-sama berarak menuju ke Istana Negara mengulangi peristiwa himpunan Bersih yang lalu.

Di tengah-tengah ribuan orang ramai yang menyertai ‘perarakan haram’ ini saya mengambil kesempatan mengambil gambar sebanyak mungkin sambil menyaksikan dan memerhatikan suasana Bandar Kuala Lumpur yang hidup kembali dengan siri demonstrasi jalanan mengingatkan saya juga kepada peristiwa 1998 tatkala DSAI dipecat.

Saya berada dalam kelompok kedua barangkali di barisan hadapan dan ketika hampir sampai ke Istana Negara saya melihat kelompok pertama di hadapan saya mula berpatah balik.Saya melihat kebanyakan mereka merah mata,menitiskan air mata seolah-olah menangis sambil mencari-cari air untuk membasuh muka.

Saya menyedari pihak FRU telah mula melepaskan asap gas pemedih mata.Orang ramai mula lari lintang pukang seolah-olah dikejar oleh binatang yang buas.

Buat pertama kalinya saya menghidu asap gas pemedih mata sehingga membuatkan air mata saya mengalir(bukannya menangis) , hidung mulai pedih,mata mulai kabur ,sesak nafas dan saya turut bersama-sama yang lain menjauhkan diri dari asap gas pemedih mata.

Saya melihat ramai yang lari lintang pukang tanpa mengetahui ke mana arah ingin dituju demi mengelakkan terhidu asap gas pemedih mata yang dilepaskan di setiap penjuru.

Saya bertekad juga mengambil gambar orang ramai yang lari lintang pukang walaupun terpaksa menahan kesengsaraan menghidu asap gas pemedih mata tersebut .Cukup menyedihkan melihat aksi orang ramai terutamanya orang tua dan wanita yang melarikan diri dari terhidu gas pemedih mata.Seorang demi seorang mula hilang kawalan diri ,rebah dan ada yang pengsan .

Sebuah lori yang menjual makanan dan minuman diserbu oleh orang ramai yang menyertai himpunan ini dan air mineral laris dijual atau barangkali diberi percuma untuk memudahkan mereka yang terhidu asap gas pemedih mata membasuh muka mereka.Kelihatan juga orang ramai menggunakan ubat gigi untuk disapu ke muka mereka demi mengurangkan kepedihan menghidu asap gas pemedih.

Orang ramai mula menyumpah seranah polis FRU dan perkataan Yahudi!! Barua!! dan lain-lain kutukan mula terpacul keluar dari mulut beberapa orang peserta himpunan tanda kemarahan terhadap sikap polis FRU tersebut.


Tanpa disangka-sangka polis FRU menggandakan tembakan asap gas pemedih mata dan kali ini suasana lebih dahsyat lagi ditambah pula dengan semburan air gas dan orang ramai akhirnya berundur jauh dari kawasan Istana negara dan berpatah balik berkumpul di Masjid Negara .

Dalam perjalanan ke Masjid Negara kelihatan trak-trak FRU memenuhi sekeliling kawasan Masjid Negara .

Di perkarangan Masjid Negara pula selepas itu himpunan diteruskan lagi dengan ucapan beberapa orang pemimpin dan kemudiannya program himpunan seolah-olah diambil alih oleh para mahasiswa terutamanya dengan gimik mengusung keranda 152 diketuai oleh PKPIM.

Ternyata kepuasan terbayang di wajah peserta himpunan walaupun gagal berarak menuju ke Istana Negara bahkan di’hidang’kan pula dengan ‘santapan’ asap gas dan semburan air pemedih mata .

Jasad PPSMI yang dbalut dengan kain kafan berwarna putih dalam keranda yang diusung oleh pejuang-pejuang Bahasa Melayu bila-bila masa akan dibawa ke kubur untuk dikebumikan selepas solat jenazah kepada mayat bergelar PPSMI......

Talqin untuk PPSMI.....


Perarakan Maulidurrasul anjuran JAKIM

Buat pertama kalinya saf solat subuh di dewan Masjid Negara dipenuhi oleh para jemaah...

Para peserta perarakan Maulidur Rasul anjuran JAKIM seawal sebelum Subuh sudah mula memenuhi Masjid Negara.

Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan kali ini disambut besar-besaran seumpama sambutan Hari Kebangsaan dan ia juga diadakan di Dataran Merdeka secara terbuka setelah sekian lama diadakan di stadium @dewan tertutup.

Ketika menyertau perarakan yang bermula sekitar pukul 7 pagi dari Masjid Negara ke Dataran Merdeka,saya tergelak keseorangan apabila memikirkan baru sahaja saya berarak dari tempat yang sama di Masjid Negara dalam himpunan membantah dasar PPSMI cuma yang berbezanya kali ini akan menuju ke Dataran Merdeka dan bukannya Istana Negara!!!

Usrah@diskusi buku kelompok kecil....

Jika direnung kembali sejarah perjuangan mahasiswa terutamanya tatkala era akhir 60 an dan awal 70 an yang dikatakan era kegemilangan mahasiswa,kita akan mendapati bahawa era tersebut bukan sahaja dipenuhi dengan siri-siri demonstrasi semata-mata bahkan juga dipenuhi dengan siri-siri diskusi intelektual kelompok kecil atau usrah samada antara sesama mahasiswa ataupun antara mahasiswa dan para pensyarah sebagai mentor atau naqib usrah tersebut.

Pelbagai buku daripada pelbagai bidang yang ditulis oleh tokoh-tokoh terkemuka telah dikupas dan diperdebatkan dalam usrah mereka dan hasil usrah tersebutlah yang telah membentuk pemikiran,fikrah,dan pandangan sarwa-alam@worldview mahasiswa ketika itu seterusnya mendorong mereka untuk terus istiqamah berjuang di lapangan umat.

Membaca karya-karya besar pastinya mampu membentuk mahasiswa yang berjiwa besar.Oleh kerana itu,mahasiswa kini perlu menyedari kepentingan membaca buku atau karya besar yang ditulis oleh tokoh-tokoh atau pakar –pakar yang meliputi pelbagai cabang ilmu pengetahuan.

Budaya membaca karya-karya besar itu pula perlu seiring dengan budaya diskusi,berdebat,berbincang ,bertukar-tukar pandangan dan idea dan semua ini mampu dilakukan melalui kelompok kecil atau usrah mahasiswa yang sistematik.
Melalui penjadualan pembentang di kalangan mahasiswa itu sendiri dan juga senarai buku-buku yang akan dikupas sepanjang usrah tersebut akan lebih memantapkan lagi persiapan dan perjalanan usrah itu nanti.

Sebelum berlangsungnya usrah tersebut,seseorang itu perlulah membuat persiapan daripada aspek keintelektualan dengan pembacaan buku-buku dan membuat catatan terlebih dahulu agar pembincangan dalam usrah itu nanti lebih rancak dengan sesi ‘pertarungan’ idea dan pemikiran.

Mahasiswa yang aktif menyertai usrah kelompok kecil ini nanti akhirnya pasti akan lahir dalam diri mereka sifat berani dalam mengemukakan pandangan dan berhujah,membentuk budaya berfikir,pemikiran kritis dan sebati dalam jiwa mereka budaya ilmu dan keintelektualan.

Semoga kampus universiti sentiasa segar dengan mahasiswanya yang menjunjung tinggi budaya ilmu dan keintelektualan.

Monday, March 09, 2009

Bersama Sasterawan Rakyat


1)''Saya sekarang mantan Sasterawan Negara''


2)''Setiap orang Melayu yang mencintai bahasanya harus membuang undi menyanggah pucuk pimpinan yang tidak melestarikan bahasa ibundanya. Ertinya kalau dimana-mana pun kalau ada calon yang menentang bahasa ibundanya, kita harus tentang mereka dengan tidak undi mereka. Kenapa kita mesti pilih orang yang mahu mengucupkan bahasanya. Kita ada undi, ajar mereka dengan undi kita.''

3)''SAYA kena dekat hidung, mata dan juga kena tolak. Rupanya begini caranya untuk menyelamatkan bahasa. Ini merupakan kali pertama saya terkena gas pemedih mata dan ia mungkin akan berlaku lagi kerana saya akan terus memperjuangkan misi membantah PPSMI selagi kerajaan tidak memansuhkannya,"

4)''Saya sanggup dengan rela diri sekiranya ada orang ingin menarik balik gelaran Sasterawan Negara asalkan bahasa ibunda saya dikekalkan."Tiada gunanya gelaran tersebut kerana ia bukannya milik kekal dan saya adalah 'Sasterawan Rakyat' yang akan terus berjuang demi anak cucu bangsa Melayu."Saya bimbang sekiranya kita tiada nanti, anak cucu kita akan hairan apakah bahasa ibunda mereka nanti''
5)''Pemimpin yang bertelinga satu dan berlidah dua''

Monday, March 02, 2009

Kenyataan Media Solidariti Mahasiswa Selamatkan Bahasa Melayu(SMSBM)

Kenyataan Media Mahasiswa Universiti Malaya Menyokong Pejuang Bahasa Melayu Membantah Dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris(PPSMI)
2 Mac 2009


Menyedari akan kegagalan dasar PPSMI dan insaf akan nasib Bahasa Melayu di Negara tercinta Malaysia ini ,kami mewakili mahasiswa Universiti Malaya yang tidak mempunyai apa-apa kepentingan peribadi dan kelompok menyatakan sokongan secara terbuka kepada pejuang-pejuang Bahasa Melayu dalam membantah dasar PPSMI .


Hasil kajian ilmiah daripada pelbagai cendekiawan dan tokoh-tokoh akademik jelas membuktikan kegagalan dasar PPSMI ini.


Pelbagai resolusi yang membantah dasar PPSMI ini telah dibuat dan memorandum bantahan yang menampilkan bukti-bukti ilmiah kegagalan dasar PPSMI turut telah dihantar kepada pihak berwajib namun kesemuanya itu seolah-olah tidak dihiraukan .


Oleh kerana itu,kami menyeru Kerajaan Malaysia agar mendengar pandangan pejuang-pejuang Bahasa Melayu dan berharap Kerajaan Malaysia tidak membuat keputusan yang merugikan rakyat secara keseluruhannya.


Bantahan terhadap dasar PPSMI ini bukanlah bermakna kami menolak kepentingan Bahasa Inggeris bahkan kami menyokong segala usaha untuk menggalakkan penguasaan bahasa-bahasa dunia.


Namun begitu usaha untuk mengangkat martabat Bahasa Melayu di Malaysia perlu diperkasakan dan sebarang usaha untuk membunuh masa depan Bahasa Melayu secara halus dan menafikan keupayaan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu seperti dasar PPSMI ini perlulah ditentang habis-habisan oleh rakyat Malaysia.


Kami juga mencabar Menteri Pelajaran untuk berdebat bersama mahasiswa di kampus Universiti Malaya berkenaan dasar PPSMI ini.


Kami juga bersedia untuk menggerakkan seramai mungkin mahasiswa untuk turun bersama-sama pejuang-pejuang Bahasa Melayu dalam perhimpunan aman raksasa 7 Mac 2009 sebagai kemuncak bantahan terhadap dasar PPSMI ini.


Usahlah kita berdegil untuk meneruskan dasar yang terbukti gagal dan ingatlah bahawa masih belum terlambat untuk kembali ke pangkal jalan.


Kembalikan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Melayu!!!


Semoga Bahasa Melayu,bahasa perpaduan rakyat Malaysia ini terus diperjuangkan oleh rakyat Malaysia


Solidariti Mahasiswa Selamatkan Bahasa Melayu(SMSBM)

Berjumpa Nurju di Kolej 11

Ketika selesai solat Maghrib di surau Kolej 11(blok pelajar asing) saya berjumpa dan berkenalan dengan Mustafa dari Istanbul,Turki.

Pada mulanya beliau bersama-sama kawannya duduk berbincang sesuatu dan kemudiannya beliau menawarkan saya kuih daripada Turki untuk dimakan bersama.

Tatkala mengetahui saya juga pernah berkunjung ke Turki,beliau terus bersembang panjang dengan saya dan apabila saya bertanyakan beliau tentang Badiuzaman Said Nursi,seorang tokoh ulama dari Turki yang cukup saya kagumi,beliau bertambah teruja bersembang dengan saya.

Rupa-rupanya beliau juga merupakan ‘nurju’ atau golongan yang mengikuti aliran pemikiran Badiuzaman Said Nursi.

Seperti mana ‘nurju’ yang lain,beliau juga telah mewakafkan beberapa buah buku koleksi daripada risalah An Nur karya Badiuzaman Said Nursi.

Satu perkara yang saya cukup kagumi dengan ‘nurju’ ini ialah mereka sentiasa cuba menyebarkan idea dan buah pemikiran tokoh mereka di serata dunia dengan penerbitan buku dan risalah-risalah yang kemudiaanya disebarkan di seluruh dunia terutamanya dengan sistem wakaf buku dan risalah.

Mustafa memberitahu saya beliau dan rakan-rakan akan mengadakan ‘Usrah badiuzaman said nursi’ untuk mengkaji method dakwah,idea dan pemikiran Badiuzaman Said Nursi terutamanya melalui bacaan dan kajian terhadap koleksi risalah An Nur.

Beliau menyarankan saya supaya bukan sekadar membaca biografi Badiuzaman Said Nursi tetapi juga membaca,mentelaah dan menghadam buku dan tulisan Badiuzaman Said Nursi yang kebanyakannya ditulis tatkala berada dalam penjara.

Tak sabar rasanya saya untuk mengikuti usrah Badiuzaman Said Nursi itu nanti.....

Sunday, March 01, 2009

‘Conteng puisi’ atas kertas soalan di dewan peperiksaan....

Saya memang suka menconteng.Saya masih ingat banyak buku-buku(Skim pinjaman buku teks) yang dipinjam sewaktu di sekolah rendah dan juga kitab-kitab di sekolah menengah saya dahulu yang menjadi ‘mangsa’ ‘contengan ‘saya.(ada ke istilah ‘contengan’ ya?)

Bahkan sepanjang saya menduduki peperiksaan di Universiti Malaya ini ,hampir kebanyakan kertas soalan peperiksaan akan saya penuhi dengan ‘contengan’(sekali lagi ada ke istilah ‘contengan’ ini ya?) dan ‘contengan’ itu selalunya bukan setakat isi-isi penting jawapan,lukisan(selalunya lukisan kepala manusia(sebab yang lain tak pandai lukis),tulisan khat(khot ‘robot’ ?) dan juga puisi(kalau ini boleh dikatakan puisi lah)

Di bawah ini saya kongsikan hasil ‘contengan’ puisi saya di dewan peperiksaan.(‘conteng’sewaktu menunggu datangnya idea-ilham jawapan,menanti pengawas peperiksaan mengutip kertas jawapan dan waktu sebelum dibenarkan keluar dewan peperiksaan)


Dari puncak gunung
Ku memerhatikan
Keindahan alam ciptaanMU
Lantas ku akui akan kekerdilan diriku......

(Peperiksaan Kajian Bibliografi Tafsir-Nov 2007)

Usah kau menutup mata
Melihat kemungkaran berleluasa
Menafikan kebenaran
Mendokong kebatilan
Di mana maruah harga dirimu
Tatkala tenggelam dengan keasyikan dunia yang fana
Kau rela bersama dengan tangan-tangan perosak agama
Enggan bersama pejuang-pejuang keadilan
Sedarlah akan kuasa tuhanmu
Yang mengatasi kuasa selainnya
Jangan gentar dengan ancaman manusia keparat
Takutlah balasan tuhan di akhirat
Sematkan keberanian dalam dirimu
Bersedia berkorban demi kebenaran
Ayuh mara ke medan perjuangan
Bersatu hati menentang kezaliman

Peperiksaan Ahadith Al-Muamalat
Aras 1 Bangunan Peperiksaan Universiti Malaya
16112007
1025 pagi

Lautan manusia berkumpul satu semangat demi keadilan
Tiada sesiapapun yang mampu menyekat suara mereka dari berkumandang
Mereka berjalan gagah mara bagai pahlawan ke medan perang
Takut dan gentar mereka sudah hilang
Yang ada hanyalah keberanian
Memegang teguh prinsip pejuang kebenaran
Menentang kemungkaran melawan kebatilan

Peperiksaan Mustalah Al-Hadith
Aras 2 Bangunan Peperiksaan Universiti Malaya
02112007
10.00 pagi

Apa yang terbuku di hatinya
Aku pun tak tahu
Apa yang terbuku di hatiku
Dia pun tak tahu
Dia tahu apa dihatinya
Dan aku tahu apa dihatiku
Aku dan dia tahu
Aku dan dia tak tahu

Peperiksaan Manahij Al-Muhaddithin
Dewan peperiksaan APIUM Kl
23042008
9.00 pagi

Kini aku di medan perang
Berjuang demi memahat kejayaan
Berbekal keazaman yang membara
Onak dan duri kuharungi
Kesukaran bukan penghalang
Ku hanya mengenal kebijaksanaan
Senjata doa menjadi azimat
Tawakal menemani diri
Ke melangkah penuh yakin
Terus mara ke hadapan
Tanpa ragu-ragu
Berjuang di medan perang

Peperiksaan Manahij Al-Muhaddithin
Dewan peperiksaan APIUM Kl
23042008
9.35 pagi

Bukan sekali kurasai
Panahan mata
Menyambar hati
Mematikan khayalan dusta
Menghidupkan rasa cinta
Fitrah manusia sejak azali
Ku terus berdoa
Mendamba kasih Ilahi
Mengharap Sayang insani
Kerana ku mencintai Ilahi
Ku terus mencintai insani

Peperiksaan Madkhal Al-Tafsir
29042008
Dewan Peperiksaan APIUMKL
1240 tengahari

Hentikan sandiwara palsumu
Lakonanmu di pentas dunia
Hanyalah menjadi bahan tertawa penonton.......

Peperiksaan Kajian Bibliografi Hadith
Bangunan Peperiksaan Universiti Malaya
28042008
9.15 pagi


Mereka bergelak ketawa
Menyangka perjuangan mereka sudah berjaya
Tanpa menyedari
Mereka sebenarnya di ambang kekalahan........

Peperiksaan Kajian Bibliografi Hadith
Bangunan Peperiksaan Universiti Malaya
28042008
9.15 pagi


Semarakkan perjuangan cinta ini
Biar cuba dihalang oleh syaitan bertopengkan manusia
Yang Menyebarkan kebencian
Meniup api permusuhan
Menyanjung tinggi persengketaan
Perjuangan kita ini adalah perjuangan cinta
Perjuangan kasih sayang
Perjuangan yang ingin menyelamatkan manusia
Agar kembali ke jalan tuhan
Kerana jalan tuhan itu adalah jalan cinta
perjuangan kita juga perjuangan cinta
Dan melalui jalan cinta itu

Peperiksaan Kajian Bibliografi Hadith
Bangunan Peperiksaan Universiti Malaya
28042008
9.15 pagi

Kematian perwira agama

Mengalir sudah darah sang perwira agama
Tiada erti baginya perjuangan tanpa tauladan
Biar terpaksa berkorban nyawa sekalipun
Tetap yakin jalan yang dilaluinya
Gagah mara ke barisan hadapan
Menentang sang pengganas berjiwa binatang
Sang perwira agama sedar dan insaf
Kematiannya
tidak mampu mematikan perjuangannya
Kematiannya
bakal melahirkan lebih ramai pejuang agama

04012009
APIUM KL
5.10 petang

Dunia hanya pejamkan mata....

Dunia hanya pejamkan mata
Tatkala sang durjana mengganas
Meratah daging-daging manusia mulia
Menghirup darah-darah syuhada’
Sang pengganas diangkat sebagai perwira
Kononnya berjuang demi keamanan dunia
Senyum gembira terpahat di wajah mereka
Lambing kepuasan membunuh insan
Memperkosa kemanusiaan
Menyerlah watak kebinatangan
Menjiwai sifat kebiadaban
Sang pengganas terus bermaharajalela
Kerana mereka sememangnya mengetahui
Dunia hanya mampu pejamkan mata

22022009
4.00 petang
DKU APIUM

Sekitar tazkirah di Balai Islam Kolej 8 UM...

Sabtu 21 Februari 2009

Saya mendapat jemputan daripada Balai Islam Kolej Kediaman Kelapan UM untuk memberi sedikit pengisian selepas maghrib bertajuk Peranan mahasiswa-mahasiswi dalam menepis fahaman sekularisme..(duduk dalam bulatan ala usrah)

Saya mulakan dengan menyentuh sedikit persoalan budaya ilmu yang hidup di kampus suatu ketika dahulu tatkala tahun 70 an era mahasiswa menggugat-tradisi mencabar.

Saya tidaklah mengupas makna sekularisme secara mendalam tetapi saya mengaitkannya dengan serangan pemikiran dengan mengupas pandangan Mohamad Al-Ghazali tentang ‘isti’mar ruhi wa fikri-‘penjajahan jiwa dan pemikiran’ dan istilah ‘colonasibility’ yang digunakan oleh pemikir dari Algeria Malek Ben Nabi dan sempat juga saya memetik kata-kata @puisi keramat Allahyarham Dr.Burhanuddin Helmi -


Di atas runtuhan kota Melaka ,
kita bangunkan jiwa merdeka
bersatu-padulah segenap baka
membela hak keadilan pusaka
(dengan memberi penekanan terhadap kupasan erti jiwa merdeka)

Persoalan tentang jiwa hamba-khalifah yang sering saya dengari dan baca melalui siri ceramah dan buku Prof Dr.Sidek Baba juga sempat saya bicarakan sambil menyeru hadirin yang hadir supaya tidak mentuhankan manusia (sambil membawa contoh rasa takut sesama manusia,AUKU-HEP-KPT dan lain-lain)sebaliknya mentuhankan Allah yang Maha Esa.

Peranan CIA dalam menghidupkan serangan pemikiran secara halus terhadap umat Islam terutamanya selepas tragedi 11 September 2001 turut saya kupas dan juga apa yang dinyatakan oleh Condoliza Rice iaitu ’to win the war on terror we must win a war of ideas’.

Dalam pengisian ini juga saya membicarakan Sekularisme yang cuba memisahkan peranan agama dalam kehidupan dan pemisahan antara hal ehwal dunia dan akhirat dan membawa bentuk-bentuk sekularisme terutamanya dari sudut politik,pendidikan,ekonomi dan sosial
Ketika mengupas tentang sekularisme dalam politik saya membawa contoh negara Turki di zaman pemerintahan Kamal Ataturk dan juga tentang prinsip matlamat menghalalkan cara anjuran Machievali.

Dari aspek pendidikan pula saya tekankan soal dokotomi ilmu yang berlaku dan saranan untuk mengintegrasi kan ilmu.

Aspek ekonomi pula saya menyentuh tentang kegagalan sistem kapitalisme dan sosialisme,tentang riba dan monopoli yang menyebabkan yang kaya terus kaya yang miskin papa kedana(meminjam kata yang sering diungkap oleh DSAI)

Dari aspek sosial masyarakat pula saya menyentuh tentang keruntuhan akhlak serta jenayah yang berleluasa dan juga akibat mengabaikan prinsip amar makruf nahi mungkar.

Peranan media di era globalisasi dalam menyebarkan faham sekularisme ini juga menjadi topik pilihan saya dan saya juga menekankan keperluan memahami faham liberalisme masa kini dengan mengambil contoh bagaimana gerakan Islam era 70 dahulu menangani faham sosialisme dengan memahami persoalan sosialisme dan membawa hujah-hujah Islam yang meyakinkan sekaligus menenggelamkan faham sosialisme.

Sebagai nasihat buat diri saya dan hadirin yang hadir dalam pengisian tersebut saya menyeru semua yang hadir untuk menuntut ilmu yang benar daripada ulama dan ilmuwan yang mempunyai authoriti dalam bidang masing-masing,menekankan soal ketauhidan dan ketuhanan ,mengetahui tentang sejarah tamadun Islam dan tamadun-tamadun lain terutamanya tamadun Barat,memahami bentuk jahiliyah moden dengan segala isme-ideologi ciptaan manusia, dan bersama-sama dengan perjuangan gerakan mahasiswa Islam di kampus untuk menyuburkan budaya ilmu dan tradisi keintelektualan mahasiswa.

Jumlah pengunjung

web statistics