Grup Penjejak Tamadun Dunia

PERJUANGAN CINTA MAHASISWA...... CINTA TUHAN - CINTA MANUSIA -CINTA ILMU-CINTA HIKMAH- CINTA keBENARan - CINTA keADILan - CINTA perUBAHan - CINTA penCERAHan

Wednesday, July 30, 2008

AKP Turki bakal diharamkan....???

DULU
Recep Tayyib Erdogan
:-Strategi kita berjaya Alhamdulillah...Kau Presiden Aku Perdana Menteri.....

Abdullah Gul:-Masa untuk Perubahan.......


SEKARANG
Abdullah Gul:-Nampaknya mereka cuba sedaya upaya nak mematikan perjuangan kita.....
Recep Tayyib Erdogan:-
Mari kita berfikir apa strategi seterusnya.....Maklumat lanjut dalam akhbar Turki berbahasa Inggeris-

http://www.todayszaman.com/

Tuesday, July 29, 2008

Badiuzzaman Said Nursi -Risalah An Nur


‘’Saya tidak pernah bersembahyang langsung sehinggalah umur saya 21 …saya bersembahyang setelah banyak mengikuti usrah yang mengupas buku Rasail An Nur karangan Badiuzzaman said Nursi….Risalah An Nur telah banyak mengubah hidup saya……”

Demikianlah kata “Ahmed’,sahabat saya dari Turki ketika kami bersembang sambil bersarapan pagi di hotel penginapan kami sewaktu menghadiri International Conference On Islamophobia di Istanbul,Turki akhir tahun lalu.

Sepanjang bersembang dengan beliau,Ahmed menceritakan pengalaman beliau sepanjang bersama dengan Hayret Vekfi@Hayrat Foundation salah satu gerakan Islam di Turki yang mengikuti aliran pemikiran tokoh reformis,Badiuzzaman Said Nursi.

Saya mendapat jemputan daripada sahabat PKPIM di UIAM,Gombak untuk menghadiri program anjuran IYC,Seminar Badiuzzaman Said Nursi ahad lalu tetapi saya tidak dapat hadir memandangkan ada urusan ‘assignment’ penting yang terpaksa disiapkan segera.Mungkin bukan rezeki saya untuk hadir pada majlis ilmu ini….

Sebelum menjejakkan kaki ke bumi Istanbul,saya sudah mendengar dan membaca sedikit sebanyak tentang sejarah Badiuzzaman Said Nursi dan perjuangannya.Dan selepas pulang dari Istanbul saya lebih giat mencari dan membaca perihal perjuangan dakwah beliau.

Di Malaysia,buku berkenaan badiuzzaman Said Nursi dalam bahasa Melayu masih kurang dan sukar didapati.Namun demikiaan saya telah menjumpai beberapa buah buku berkenaan Badiuzzaman Said Nursi bahasa Melayu di Perpustakaan Utama Universiti Malaya.

Saya juga menjumpai beberapa buah buku kecil koleksi Risalah An Nur(edisi Bahasa Inggeris),karya agung Badiuzaman Said Nursi di surau kolej kediaman kelima(Dayasari)-kolej kediaman saya semasa tahun pertama,surau kolej kediaman 11(Ungku Aziz)-kolej kediaman saya semasa tahun dua dan juga di surau kolej kediaman 12(Raja Nazrin)-kolej kediaman saya sekarang.

Melalui blog 'sahabat maya ' saya http://albazrah.blogspot.com/juga saya memperolehi banyak ilmu berkenaan Badiuzzaman Said Nursi dan Risalah An Nur http://rasailnur.blogspot.com/

Semoga cahaya 'NUR" terus menerangi alam semesta ini....

Monday, July 28, 2008

Pelancaran Zon Intelektual dan Kempen membaca PMAPIUM

25 Julai 2008

Hari ini saya hadir ke Pelancaran Zon Intelektual dan Kempen Membaca PMAPIUM di Hadapan BKS APIUM.Pengarah program ini ialah Zulzaidi mahmood ,Exco Akademik dan intelektual PMAPIUM dan ia dirasmikan oleh ,YDP PMAPIUM,Izzat Amin.


Zon intelektual dan kempen membaca yang diadakan di APIUM ini saya kira merupakan satu usaha yang terpuji dilakukan oleh PMAPIUM dalam rangka mewujudkan budaya ilmu dan tradisi keintelektualan di kalangan mahasiswa APIUM. Saya amat berharap ruang zon intelektual ini tidak hanya sekadar menjadi tempat bermesyuarat persatuan ,berbuka puasa dan lepak sambil bersembang kosong semata-mata bahkan menjadi pusat percambahan ilmu dan pemikiran di mana para mahasiswa sendiri aktif berdiskusi,mengadakan ulasan buku dan karya-karya besar,bertukar pandangan dan idea,berdebat dan sebagainya sebagai lambang keintelektualan mahasiswa.
Saya juga berharap dengan kempen membaca ini mampu memberi kesedaran buat mahasiswa APIUM tentang kepentingan membaca selaras dengan saranan IQRA dalam Al-Quran.Kita tidak mahu melahirkan mahasiswa yang malas membaca apatah lagi berfikir ,hanya sekadar membaca buku-buku mengikut pengkhususan jabatan atau hanya membaca pada musim peperiksaan semata-mata tetapi kita mahu melahirkan mahasiswa yang ‘ketagih ‘membaca ,yang tidak boleh hidup tanpa membaca,yang membaca sebanyak mungkin buku-buku demi mendapatkan ilmu dan mencari kebenaran hakiki.

Dunia memerlukan ilmuan berwibawa yang sarat dengan ilmu merangkumi pelbagai bidang.Apakah APIUM mampu melahirkan ilmuan tersebut?Semoga dengan kewujudan zon intelektual dan kempen membaca ini mampu merealisasikan hasrat tersebut.


130 am
Kolej kediaman 12
280708

Saturday, July 26, 2008

Kelas Bahasa Turki dan Usrah An Nur

Sedikit iklan untuk program anjuran GPTD(Grup Pengkaji Tamadun Dunia)http://gptd.blogspot.com/-http://gptd-info.blogspot.com/

Assalamualaikum Wrh. Wbt.
Sukacita dimaklumkan, Kelab Badiuzzaman – GPTD Turki dengan kerjasama Yayasan Hayrat Neşriyat akan memulakan Kelas Bahasa Turki dan Usrah an-Nur.Kelas bahasa Turki disasarkan kepada golongan pelajar dari 16 hingga 25 tahun.
Kelas ini akan diadakan sekerap 2 minggu sekali. Kelas dijangka bermula pada pertengahan bulan Ogos 2008.Yuran pendaftaran bagi kelas ini adalah percuma bagi mereka yang mendaftar sebelum 13 Ogos 2008.
Usrah an-Nur pula, akan membicarakan kitab Risalah an-Nur karangan Syeikh Badiuzzaman Said an-Nursi. Usrah ini terbuka kepada semua yang berminat untuk mengikuti kupasan kitab ini.
Dijadualkan pada setiap Rabu selepas solat Maghrib, Usrah an-Nur dijadualkan bermula pada 6 Ogos 2008. Usrah ini akan dijalankan dalam bahasa Melayu.
Kedua-dua aktiviti ini akan diadakan di Anjung Rahmat, Batu 6, Jalan Gombak, 53100 Gombak, Kuala Lumpur (bersebelahan Rumah Pak Ali).
Kepada yang berminat, sila sertakan nama, e-mel dan nombor perhubungan kepada Sdr. Najmuddin di najm29@yahoo. comSebarang pertanyaan atau maklumat lanjut, sila hubungi Sekretariat GPTD di talian 016 – 323 5700.

Thursday, July 24, 2008

Mutiara Kata


''Biar sehebat mana fitnah diacu terhadap diri saya, namun kita perlu terus istiqamah memandang ke depan, agar rakyat terus menang di akhir persimpangan"-Anwar Ibrahim

Tuesday, July 22, 2008

Ceramah Prof.Dr.Sidek Baba15 Julai 2008

Hari ini saya hadir ke program ilmu anjuran Fakulti Sastera dan Sains Sosial,UM yang menampilkan bekas Timbalan Rektor UIAM,Prof Dr.Sidek Baba (salah seorang tokoh yang saya minati,bekas pimpinan PBMUM dan ABIM)sebagai pembicaranya

Turut hadir sebagai moderator ialah Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial ,Prof Mohamad Abu Bakar,penulis buku “Mahasiswa Menggugat(antara buku rujukan utama untuk mengetahui tentang sejarah perjuangan mahasiswa di kampus UM)

Sambutan daripada mahasiswa mungkin kurang memuaskan bagi saya(barangkali akan mendapat sambutan hebat jika diadakan di Balai Ilmu,APIUM) namun begitu apa yang menariknya program ilmu ini turut dihadiri oleh sebilangan mahasiswa India dan Cina (duduk sekelompok berhadapan Dr.Sidek Baba khusyuk mendengar).

Prof Dr.Sidek Baba membicarakan tentang tajuk mahasiswa dan era globalisasi.

Antara perkara penting yang dibicarakan beliau yang sempat saya catit pada program ilmu ini ialah persoalan ;-

1)Globalisasi dan mekanisme kawalan

-Kewangan antarabangsa

-Perdagangan antarabangsa

-ICT

-Media

2)Proses penjajahan semula di abad ke 21(Dominasi Global)

-penjajahan menerusi ketenteraan

-globalisasi dan hegemoni politik dan ekonomi

-Dunia ketiga bergantung kepada dunia pertama

-Dunia pertama saling bergantung

-Penjajahan semula politik,ekonomi,sosial

3)Cabaran mahasiswa


-proses pendidikan yang berlaku

-keupayaan membangun peribadi holistik

-memiliki kekebalan dari pengaruh hedonistik

-memilih manfaat berbanding yang sifatnya menyumbang

-membangun daya intelektual tinggi mengimbangi idealisme dan realiti secara strategik.

4)Wawasan mahasiswa era globalisasi

-membangun peribadi holistik dan daya kepimpinan teladan

-keupayaan menyaring manfaat berbanding dari nilai murni pelbagai tamadun

-ada tekad membina perubahan dalam acuan sendiri

-memiliki upaya strategik globalisasi dalam konteks membangun jiwa merdeka

5)UIAM

Prof Dr.Sidek Baba menceritakan pengalaman beliau tatkala diamanahkan untuk memimpin UIAM dan antara perkara utama yang ditekankan beliau kepada mahasiswa di UIAM ialah penguasaan kemahiran debat sehingga UIAM berjaya dalam beberapa pertandingan debat bahasa Arab dan Bahasa Inggeris di peringkat dunia mengalahkan universiti-universiti ternama dunia.

6)Negara China

Prof Dr.Sidek Baba menghuraikan tentang ‘hadith’(?)”tuntutlah ilmu walau ke negeri China” dan mengaitkan dengan tamadun China ketika itu yang gah dengan tradisi keilmuan ,sains dan teknologi (penghasilan kertas) dan lain-lain.Beliau juga menyatakan keyakinan beliau tentang negara China dan India yang bakal menjadi kuasa besar dunia suatu masa nanti dan bagi China permulaan awalnya –penganjuran Sukan Olimpik di Beijing tidak berapa lama lagi.

7)Kesedaran politik mahasiswa

Prof Dr.Sidek Baba selaku ahli akademik menasihat kan mahasiswa supaya tidak terlalu ghairah mencampuri urusan politik kepartian @ berpolitik walaupun beliau tidak menafikan kepentingan kesedaran politik- (Politic awareness) di kalangan mahasiswa.

8)Demonstrasi mahasiswa

Prof Dr.Sidek Baba menolak sikap sebilangan mahasiswa yang gemar berdemonstrassi tanpa alasan yang kukuh dan bagi beliau demonstrasi bermakna pintu perbincangan tertutup.Selagi ada ruang untuk perbincangan maka mahasiswa perlu manfaatkannya bukannya mengikut emosi melulu lantas berdemonstrasi.Beliau tidak menolak perlunya kebebasan diberikan kepada mahasiswa namun menekan setiap kebebasan ada batasannya.


9)Hubungan PBMUM-PMIUM

Beliau sempat menyentuh pengalaman dialam kampus tatkala berjuang bersama PBMUM dan PMIUM.Bagi beliau hubungan PBMUM –PMIUM perlu kukuh memandangkan persoalan Melayu-Islam itu sangat berkait rapat.


10)Mahasiswa berfikiran kritis dan kreatif

Beliau menyeru mahasiswa agar berfikiran lebih kritis dan kreatif.Menurut beliau ,’tak boleh yang ini bukanlah bermakna kita tidak perlu membuat apa-apa!!!Sebarang kekangan terhadap pergerakan mahasiswa perlulah di hadapi dengan strategik.Perlu ada pemikiran dan perancangan strategik.Ada Plan A ,Plan B dan seterusnya...

11)Tradisi budaya ilmu mahasiswa

Prof Dr.Sidek Baba sangat menekankan persoalan budaya ilmu di kalangan mahasiswa.Mahasiswa menurut beliau perlu memperkasa diri dengan ilmu,ketrampilan,kemahiran, kesedaran ,visi , misi dan lain-lain. Suasana lesu dan sepi,kelembapan dan kemandulan keintelektualan ilmu perlu dihapuskan.Kualiti ilmu mahasiswa perlu ditingkatkan bukan sekadar berupaya menghafaz,mengingat,dan belajar berorientasikan peperiksaan semata-mata@exam oriented.Dan menyentuh persoalan budaya ilmu beliau menekankan kepentingan mahasiswa mempunyai tabiat membaca buku.

Bertanya soalan kepada Prof Dr.Sidek Baba dalam sesi soal jawab

Saya turut mengambil kesempatan dalam program ilmu ini untuk bertanyakan soalan yang bermain dalam fikiran saya tatkala mendengar ceramah hebat Prof Dr.Sidek Baba ini.Saya bertanya beliau tentang perbandingan mahasiswa 70 an dan mahasiswa kini dari segi tradisi budaya ilmu memandangkan fakta sejarah perjuangan mahasiswa era 70 an yang lebih menonjol ialah persoalan demonstrasi.Saya sebenarnya ingin tahu lebih lanjut berkenaan budaya ilmu mahasiswa suatu ketika dahulu

Beliau menjawab dengan menerangkan sedikit pengalaman beliau dan rakan-rakan bagaimana mereka mengembangkan idea-idea perubahan (bank Islam-universiti Islam dll),membina kelompok teras (usrah dan sebagainya),mengundang tokoh-tokoh ilmuan,hubungan rapat dengan para pensyarah ,mengadakan kupasan buku,dan lain-lain lagi program dakwah.

Ceramah Prof Dr.Sidek Baba ini ternyata sarat dengan ilmu dan pengalaman yang wajar dijadikan pedoman buat aktivis-aktivis dakwah di kampus .

Dan PBMUM insyaAllah akan menjemput Prof Dr.Sidek Baba (selaku mantan pimpinan PBMUM) untuk merasmikan Kelab Buku PBMUM tidak lama lagi.

Semoga perancangan untuk menyemarakkan lagi budaya ilmu di kampus ini diredhai oleh Allah Taala.

Monday, July 21, 2008

Aktifkan debat di universiti...

Debat bersejarah antara menteri penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek dan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim bertajuk "Hari ini bentuk kerajaan, esok turun harga minyak" ternyata mendapat tumpuan rakyat Malaysia.

Rakyat ternyata dahagakan maklumat dan ilmu dari perspektif yang berbeza untuk dibuat penilaian dan perbandingan lantas memilih sesuatu yang tepat dan dianggap kebenaran.

Debat bukanlah untuk mencari siapa yang menang dan siapa yang kalah. Debat sebenarnya untuk mencari kebenaran dan kebenaran itulah pemenangnya bukannya kepalsuan.

Baca seterusnya klik -http://malaysiakini.com/letters/86279

http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0717&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_04.htm

Friday, July 18, 2008

Ekspo buku DBP di UM


15 Julai 2008


Sebaik sahaja selesai menghadiri syarahan Prof.Dr.Sidek Baba di Fakulti Sastera dan Sains Sosial UM,saya terus ke Kompleks Perdana Siswa UM untuk mengunjungi Ekspo Buku DBP anjuran Koperasi Kedaibuku UM Berhad dan DAWAMA


Ekspo buku DBP ini mendapat sambutan hangat daripada mahasiswa UM memandangkan diskaun istimewa yang diberikan antara 10 hingga 80 peratus.(siapa agaknya yang berani bagi diskaun 100 peratus ya???)

RM 17.50 dibelanjakan pada ekspo buku ini untuk menambahkan koleksi buku peribadi saya.(yang pastinya perlu dibaca bukan sekadar hiasan semata-mata)

4 buah buku menjadi pilihan saya kali ini iaitu:-


1)Strategi dunia Islam abad ke 21 tulisan Ziauddin Sardar-
(RM 2.80 harga asal RM 14)
2)Bahasa konsep,fungsi dan penguasaannya oleh penutur tulisan Zulkifley Hamid-(RM 3.00 harga asal RM 7.50)

3)Intelektualisme Budaya tulisan A.Aziz Deraman-
(RM 9.60 harga asal RM 12)

4)Panduan Peniaga Kecil tulisan Dr.Mahathir bin Mohamad-
(RM 2.10 harga asal 3.50)

Bila agaknya saya akan memulakan bacaan 4 buah buku ini ya???
24 Julai 2008

Hari ini saya singgah sekali lagi ke Ekspo Buku DBP anjuran Koperasi Kedaibuku UM Berhad dan DAWAMA yang diadakan berhampiran Kompleks Perdana Siswa UM.

Untuk kunjungan kali ini saya tertarik untuk membeli 3 buah buku iaitu:-

1)Sastera:Pengalaman Ilmu Imaginasi dan kitarannya tulisan Sasterawan Negara Shahnon Ahmad-Harga asal RM 15 Harga RM3
2)Spektrum Falsafah Islam –terbitan DBP Harga asal RM 7 Harga RM 1.40
3)Falsafah Politik Plato-terbitan DBP Harga asal RM 10 Harga RM 2

Saya tetap membeli buku baru ini walaupun 4 buah buku yang saya beli tempoh hari pada ekspo yang sama ;belum pun dibaca!!!

Sekali lagi …. Bila agaknya saya akan memulakan bacaan 7 buah buku ini ya???(Takkan sekadar beli sahaja???buat koleksi???Tak salah buat koleksi buku tetapi koleksi buku itu WAJIB dibaca……,bukankah begitu?

Monday, July 14, 2008

Debat :Hari ini membentuk kerajaan,esok turun harga minyak

Jam menunjukkan 8.30 malam.Tinggal setengah jam sahaja lagi debat antara anwar ibrahim pemimpin de facto Parti Keadilan Rakyat dan Menteri Penerangan,Ahmad shabery Chik.Saya merasa sedikit gelisah.Nak tengok debat di mana ni?.....

Kolej kediaman saya.kolej 12 memang ada tv di kafetaria.Tetapi saya bimbang kemungkinan penghuni yang mengunjungi kafetaria ini memilih siaran lain selain debat ini.Tambahan pula suasana di kafetaria yang bising boleh mengganggu tumpuan saya menonton dan menghayati debat ini.

Lantas saya bergerak berjalan kaki menuju kolej lama saya,kolej 11 dan singgah sebentar di surau untuk solat isya berjemaah bersama-sama pelajar luar negara yang kebanyakannya dari Yaman.Sebaik sahaja selesai solat Isya saya bergegas ke kantin kolej 11 ini yang mempunyai tv berskrin besar.

Setibanya di sana kelihatan ramai mahasiswa memenuhi kerusi berhadapan tv skrin besar sambil menonton debat yang sudah pun bermula pusingan pertama..Satu suasana yang tidak disangka memandangkan sepanjang saya tinggal di kolej 11 ini tv berskrin besar ini hanya menjadi tarikan utama tatkala siaran program hiburan dan perlawanan bolasepak sahaja.


Mungkinkah ini menjadi bukti masih ramai mahasiswa yang ;peka terhadap isu semasa?ghairah menuntut ilmu?mempunyai tahap keintelektualan yang tinggi?

Semoga siaran langsung debat ini membuka mata hati mahasiswa Universiti untuk terus memperkasa diri dengan ilmu pengetahuan.Makna Debat

Saya yakin debat antara Anwar Ibrahim dan Ahmad Shabery Chik ini bukanlah untuk mencari siapa yang menang dan siapa yang kalah.Debat sebenarnya untuk mencari kebenaran dan kebenaran itulah pemenangnya bukannya kepalsuan.Carilah kebenaran!!! dan tunduklah kepada kebenaran!!!


Keberanian Menteri Penerangan.Ahmad Shabery Chik

Tabik hormat buat YB Ahmad Shabery Chik yang berani bersemuka dan berdebat dengan seorang pemimpin berpengaruh seperti Anwar Ibrahim.Sifat berani ini lah yang sewajarnya dicontohi oleh semua mahasiswa di kampus bukannya sifat takut dan bacul lantas tidak berani berjuang melawan arus dan membuat perubahan.

Kuasa Karisma Anwar Ibrahim

Karisma yang dimiliki oleh anwar Ibrahim ini memang satu anugerah Allah kepadanya.Saya terfikir bagaimana beliau mampu mempengaruhi orang sekeliling,memukau telinga pendengar yang mendengar pidatonya yang berisi ilmu ,sarat dengan fakta,kepetahannya berbicara dengan lenggok bahasa dan pemilihan kosa kata dan ungkapan yang berhati-hati dan penuh makna ditambah pula keunikan bahasa badannya.

Siapa agaknya think-thank Anwar Ibrahim?

Saya juga yakin kemantapan hujah Anwar Ibrahim sewaktu berdebat banyak dibantu oleh kumpulan pemikir-thinkthank yang banyak membuat penyelidikan dan bacaan terhadap sesuatu isu.Anwar Ibrahim yang sememangnya dikenali mempunyai penghayatan terhadap budaya ilmu yang tinggi dan menghormati para ilmuan pastinya mempunyai rujukan penting yang berauthoriti yang terdiri daripada pakar-pakar dan ilmuan pelbagai bidang.Siapa mereka ya?

Friday, July 04, 2008

KONVENSYEN MAHASISWA:MENGISI REALITI SEMASA


KONVENSYEN MAHASISWA : MENGISI REALITI SEMASA
TARIKH : SABTU, 12 JULAI 2008
MASA : 8.30 PAGI-5.00 PETANG
YURAN : RM10
TEMPAT : BALAI TUN SYED NASIR, DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA
Antara Barisan Pembentang :

Dato Dr Hassan Ahmad
(Pengerusi Eksekutif Yayasan Karyawan)

Prof. Emeritus Dato’ Dr. Khoo Kai Kim
(Jabatan Sejarah UM)

YBhg. Prof. Dr. Awang Sariyan
(Akademi Pengajian Melayu UM)

Faisal Tehrani
(Penulis Novel)

YBhg. Dr. Mohd. Farid Mohd. Shahran
(Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa)
MAKLUMKAN KEHADIRAN KEPADA SAUDARA BUKHORI
DI TALIAN 03-61879520/ 012-6131978

Empayar sekular Turki akan roboh?

''Melihat kepada kebangkitan Islam kebelakangan ini terutamanya selepas AKP menerajui pemerintahan, saya menjangkakan empayar sekular Turki akan roboh dalam tempoh 10 tahun ini”

Demikianlah kata Pensyarah Jabatan Sejarah Universiti Malaya (UM), Prof. Dr. Mohammad Redzuan Osman dalam akhbar hari ini (rujuk artikel bertajuk Sekular Turki terancam-klik di sini)


http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0705&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_02.htm

Saya memang minat dan mengikuti perkembangan politik di Turki terutamanya selepas berpeluang berkunjung ke kota Istanbul ,Turki akhir tahun lalu.

Prof. Dr. Mohammad Redzuan Osman-
http://umexpert.um.edu.my/papar_cv.php?id=AAAJxnAAQAAAF9vAAL) turut bersama saya hadir ke Internasional Conference On Islamophobia anjuran The Union of NGOs of The Islamic World(UNIW) di Istanbul,Turki pada 8-9 Disember 2007 yang lalu.-(rujuk tulisan saya dalam ‘kategoriKembara di Turki)

Kenyataan beliau di atas cukup menarik perhatian saya dan membuatkan saya semakin minat mengikuti perkembangan politik di Turki.

Kebetulan pula saya baru selesai membaca buku Islam dan Politik Di Turki tulisan Prof.Dr.Mohammad Redzuan Othman dan Mashitah Sulaiman.

Semoga ada mahasiswa di UM yang berminat untuk berdiskusi dan berkongsi ilmu dengan saya berkenaan perkembangan Islam di Turki.

Jumlah pengunjung

web statistics