Grup Penjejak Tamadun Dunia

PERJUANGAN CINTA MAHASISWA...... CINTA TUHAN - CINTA MANUSIA -CINTA ILMU-CINTA HIKMAH- CINTA keBENARan - CINTA keADILan - CINTA perUBAHan - CINTA penCERAHan

Wednesday, June 09, 2010

3 wakil PKPIM sertai mesyurat agung IIFSO di Jakarta
PKPIM telah menghantar 3 orang wakil iaitu Muhammad Faisal Abdul Aziz(Presiden),Abu Qasim Nur Azmi(Naib Presiden Antarabangsa) dan Wan Mohamad Wasif Wan Mohamad(Exco Pendidikan dan Penyelidikan) untuk menghadiri mesyuarat International Islamic Federation of Student Organizations (IIFSO) yang berlangsung di Hotel Mercure,Ancol Jakarta,Indonesia pada 4-6 Jun 2010.

IIFSO yang ditubuhkan semenjak tahun 1969 ini

berpusat di Kuwait dan menghimpunkan 67 organisasi pelajar Islam dari 53 buah

negara di seluruh dunia.

Suatu ketika dahulu,IIFSO dikenali dengan keaktifannya menerbitkan buku para pemikir Islam seperti Abul Ala Maududi, Sayyid Qutb, Muhammad Qutb ,Abul Hasan Ali Nadwi.Antara tokoh yang pernah bergiat aktif dengan IIFSO ini ialah Ahmad Totonji,Nurcholish Madjid, Anwar Ibrahim,Mustaffa Kamil Ayub dan ramai lagi.

Antara agenda dalam mesyurat IIFSO kali ini juga ialah pemilihan baru majlis syura dan jawatankuasa bagi sesi 2010,pembentangan laporan IIFSO,perbahasan perwakilan negara,forum belia,bengkel latihan pembangunan manusia ,persembahan budaya dan ziarah rekreasi.

Dalam program ini juga perwakilan PKPIM mengambil kesempatan untuk memperluaskan jaringan antarabangsa dengan organisasi pelajar Islam luar negara seperti Kesatuan Aksi Mahasiswa Muslim Indonesia(KAMMI),Pelajar Islam Indonesia(PII)Himpunan Mahasiswa Islam(HMI)(Indonesia),Chatra Sibir(Bangladesh) dan organisasi pelajar Islam dari Singapura,Brunei,Turki,Algeria,Maghribi,Burkina Faso,Togo,Afrika Selatan,Bangladesh,Pakistan,India,Jerman,Jepun dan lain-lain.

Sepanjang kunjungan ke Indonesia ini juga ,wakil PKPIM sempat mengadakan ziarah ke pejabat Pelajar Islam Indonesia(PII),kunjung hormat Direktor Pendidikan Islam Departemen Agama Indonesia, Dr Imam Tholkhah dan menziarahi rumah Zaid Makarma,mantan Ketua Umum PII dan Setiausaha Agung Persekutuan Pelajar Islam Asia Tenggara(PEPIAT) di Bogor.

No comments:

Jumlah pengunjung

web statistics