Grup Penjejak Tamadun Dunia

PERJUANGAN CINTA MAHASISWA...... CINTA TUHAN - CINTA MANUSIA -CINTA ILMU-CINTA HIKMAH- CINTA keBENARan - CINTA keADILan - CINTA perUBAHan - CINTA penCERAHan

Wednesday, June 10, 2009

Laporan Kursus Bahasa Arab di Universiti Qatar (10 Mei sehingga 31 Mei 2009)Laporan Kursus Bahasa Arab di Universiti Qatar (10 Mei sehingga 31 Mei 2009)

Pada 10 Mei sehingga 31 Mei 2009 yang lalu ,seramai 10 orang pelajar Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya telah mengikuti kursus
bahasa arab selama 3 minggu di Universiti Qatar di Doha,Qatar. Prof Madya Dr Fakruddin Abdul Mukhti telah mengetuai rombongan sebagai pensyarah pengiring dan Amin Haji Che Ahmat pula sebagai ketua bagi peserta kursus.

Tepat pukul 8.00 pagi 10 Mei 2009,kami mula berkumpul di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur(KLIA) dan sekitar pukul 10 pagi kami telah dirangsang dengan kata-kata semangat dan nasihat oleh Pengarah APIUM,Prof Ahmad Hidayat Buang, Pensyarah pengiring Prof Madya Dr Fakruddin Abdul Mukhti serta Ketua Pengarah JAKIM, Dato Wan Mohamad Abdul Aziz yang turut serta menghantar kami di KLIA.

Kami bertolak ke Bahrain dengan pesawat Gulf Air sekitar pukul 1140 pagi dan tiba di Bahrain(transit) pada pukul 6.55 petang dan pada pukul 7.30 malam kami bertolak ke Doha dari Bahrain.

Tepat pukul 8.10 malam kami tiba di Doha yang cuacanya agak pana
s ketika itu(Suhu sekitar 40-50 Darjah Celsius).Selesai solat di surau lapangan terbang Doha,kami dijemput oleh Dr Hasan Basri (JPM-UM)dan EnAffendi(pegawai di Kedutaan Malaysia di Qatar) yang menyambut kedatangan kami di lapangan terbang dan kemudiaanya kami menaiki bas yang disediakan menuju ke asrama pelajar Universiti Qatar,tempat penginapan kami sepanjang kursus bahasa arab ini.

Pada pukul 10 malam,kami tiba di asrama pelajar Universiti Qatar di As Sad disambut oleh penyelia asrama dan kemudiaannya kami diberi kunci bilik asrama.Kami diberikan 4 bilik lengkap dengan penghawa dingin,almari baju,meja belajar dan lain-lain dengan 3 bilik setiap 1 bilik dikongsi 2 orang dan 1 bilik lagi dikongsi 4 orang.

Pelbagai kemudahan disediakan secara percuma kepada kami di asrama ini seperti tv,internet,perpustakaan,gym,snooker dan lain-lain lagi dan setiap hari kami akan makan di kafe di asrama ini bersama-sama penghuni asrama yang terdiri daripada pelajar asing Universiti Qatar dari pelbagai negara yang berbeza.

Sepanjang menginap di asrama ini kami makan 3 kali sehari(sarap
an pagi-makan tengahari-makan malam) secara percuma di kafe asrama dan bergaul serta berkomunikasi dalam bahasa arab dengan para penghuni asrama ini.

Dari asrama tempat penginapan kami ini ke kampus Universiti Qatar memakan masa sekitar 25 minit dan kami menaiki bas universiti ya
ng disediakan percuma mengikut jadual waktu yang ditetapkan untuk ke kampus bersama –sama dengan para pelajar yang lain.

Kami dibenarkan untuk menggunakan segala kemudahan yang disediak
an kepada pelajar Universiti Qatar seperti perpustakaan,makmal komputer,dan pelbagai peralatan sukan di pusat kegiatan pelajar seperti snooker,karom,pingpong dan lain-lain lagi secara percuma.

Bagi program kursus bahasa arab di Universiti Qatar ini pihak universiti telah membahagikan kepada beberapa peringkat kelas seperti peringkat awal,peringkat pertengahan dan peringkat akhir.Seawal hari pertama pengajian kursus bahasa arab ini,kami telah menduduki peperiksaan penilaian pemahaman dan penulisan bahasa arab untuk mengenalpasti tahap peringkat kursus.Kami kesemuanya telah ditempatkan dalam kelas peringkat akhir yang turut disertai olah para pelajar asing dari pelbagai negara seperti Amerika,Canada,Belgium,Korea,Togo,Tanzania,Kenya,Poland,Ukranie dan lain-lain.

Walaupun pelajar-pelajar asing ini agak ke hadapan dalam kemahiran komunikasi bahasa arab berbanding kami memandangkan mereka sudah hampir setahun mengikuti kursus bahasa arab ini,kesan bergaul,berkomunikasi dan tunjuk ajar yang diperolehi daripada mereka telah banyak membantu kami dalam
meningkatkan kemahiran komunikasi dalam bahasa arab.

3 orang guru telah disediakan untuk mengajar dalam kelas kursus bahasa arab ini dengan pembahagian fokus seperti kemahiran mendengar dan percakapan-komunikasi,kemahiran menulis dan kemahiran membaca.

Bagi kemahiran mendengar dan percakapan- komunikasi,kami telah dipertontonkan dengan pelbagai video dalam bahasa arab baku untuk kami dengar dan kemudiannya kami akan membincangkan dan memperdebatkan dalam kumpulan ten
tang topik yang diperkatakan dalam video-video tersebut.Kami juga diminta untuk mencari dan menonton mana-mana video atau rancangan dalam bahasa arab dan kemudiaanya membuat ulasan tentangnya..Kami juga telah diminta untuk merakam video perbualan kami dalam bahasa arab(2 orang 1 kumpulan) tanpa menggunakan teks dalam tempoh sekitar 10 hingga 20 minit.Guru kemudiannya telah mempertontonkan rakaman-rakaman video tersebut di dalam kelas dan memperbetulkan kesilapan dalam bahasa arab yang kami tuturkan dalam rakaman video tersebut.

Bagi kemahiran menulis pula,kami diajar tentang
kaedah yang betul dalam menyusun ayat dan perkataan.Dalam kelas ini juga kami mengikuti pembentangan para pelajar asing yang membentangkan hasil kerja mereka.Guru juga mengadakan kuiz antara dua kumpulan yang menjawab pelbagai soalan berkaitan Ekonomi,Bahasa,Pengetahuan Am,Geografi,dan Sejarah.Dalam kelas ini juga kami diminta untuk membentangkan secara berkumpulan tentang Politik,Pendidikan,Ekonomi dan hal ehwal masyarakat di Malaysia.Sebaik sahaja selesai pembentangan,pelajar asing akan mengemukakan soalan-soalan untuk kami jawab dan huraikan.

Bagi kemahiran membaca pula kami didedahkan tentang cerpen menarik dalam bahasa arab dan juga artikel tulisan tokoh ternama dalam dalam surat khabar.Cerpen dan artikel itu kami perlu baca dan kemudiannya dibuat ulasan dan dibincangkan dalam kelas terutamanya tentang aspek nahu dan saraf serta mufradat dalam cerpen dan artikel tersebut.Guru menekankan aspek pembetulan terhadap kesalahan dalam nahu dan saraf bahasa arab dan membawa contoh-contoh yang mudah dalam menerangkan penggunaan bahasa arab yang tepat.

Kami mengakhiri kursus bahasa arab ini lebih awal daripada para pelajar asing yang lain dan oleh kerana itu pihak Universiti Qatar di bawah program kursus bahasa arab ini telah mengadakan majlis jamuan perpisahan serta penyerahan sijil dan cenderamata untuk 10 orang pelajar Malaysia yang akan pulang awal.
Kami juga mendapat pelbagai hadiah daripada pihak Universiti Qat
ar seperti kamus dan buku bahasa arab,pendrive,topi,beg,cawan,t-shirt dan lain-lain lagi.

Sepanjang tempoh 3 minggu di Qatar ini juga kami sempat menziarahi beberapa tempat menarik sekitar Doha dengan kebanyakannya menaiki teksi yang bayarannya agak mahal juga.Kami sempat menziarahi Muzium Seni Islam,D
oha,membeli belah di Souq Waqif dan kawasan sekitarnya dan di Lulu Centre dan sekitar As Sad ,berjalan-jalan di City Centre ,menaiki kapal di Cornice dan lain-lain.

Satu insiden berlaku tatkala kami berjalan kaki di sekitar Cornice pada hari Jumaat apabila kami ‘dihalau keluar’ oleh para polis petugas yang berada di setiap sudut jalan dan kami tidak mengetahui bahawa pada setiap hari Jumaat hari keluarga dan sekitar Cornice hanya dibuka kepada mereka yang menziarahinya bersama keluarga sahaja.

Kami juga sempat mengikuti satu program berkenaan Al Quds sempena
memperingati peristiwa Nakbah di Stadium Kelab Sukan Qatar yang disertai oleh para tokoh dan alim ulama seluruh dunia termasuk tokoh ulama terkemuka Syeikh Yusuf Al-Qardhawi.

3 orang daripada kami(Wasif,Syahir,Kharizul) juga sempat mengikuti khutbah jumaat Syeikh Yusuf Al-Qardhawi di Masjid Umar Al-Khattab dan bersalaman dengan beliau.
Kami juga diberikan tiket percuma oleh pihak Universiti Qatar untuk menonton perlawanan akhir bola sepak Piala Amir Qatar di Stadium Ut
ama Qatar namun begitu kami gagal memasuki pintu utama stadium memandangkan terlalu ramai penonton dan sedikit terlewat dan terpaksa menonton perlawanan tersebut di skrin layar di luar kawasan utama stadium.

Kami juga sempat pergi ke Pejabat Tauzi' Kutub(bawah Kementerian Waqaf Qatar) di As Sad dan di sini kami mendapat pelbagai kitab percuma(kulit tebal-berwarna)dalam bahasa Arab dan Bahasa Inggeris secara percuma
dan beberapa orang dari kami juga sempat pergi ke Qatar Quest Centre dan turut mendapat pelbagai buku secara percuma.

Satu kenangan yang kami tidak dapat lupakan sepanjang berada di Qatar ini ialah kesempatan untuk tidur semalaman di tengah padang pasir di Sealine. Program ini telah diatur oleh Kedutaan Malaysia di Qatar dan di Sealine ini ka
mi sempat mandi manda dan bermain bola baling di laut(Selat Parsi), bermain bola tampar dan solat di atas padang pasir, merasa lauk makanan arab yang dibakar dan ditanam di padang pasir dan BBQ ,tidur didalam khemah dan duduk di dalam caravan berharga ratusan ribu ringgit,dan merasai pengalaman ‘rally’ di padang pasir.

Beb
erapa orang di kalangan kami berpeluang menaiki kereta yang dipandu oleh bekas juara rally padang pasir timur tengah (tuan punya caravan) dan juga Duta Malaysia di Qatar yang turut bersama-sama kami dalam program di padang pasir ini.

Di samping itu juga kami sempat mengunjungi rumah salah seorang rakyat Malaysia di sini yang mengadakan jamuan makan untuk rakyat Malaysia di sini.
Kami juga sempat makan malam di rumah seorang pegawai Kedutaan Malaysia yang banyak membantu kami sepanjang kami berada di Qatar .

Kepulangan kami pada tanggal 31 Mei 2009 diselubungi rasa sedih para pelajar asing Universiti Qatar yang baru 3 minggu bersama-sama kami.Inilah persaudaraan dan ukhwah rentas negara,bangsa dan agama .Begitu banyak manfaat ilmu dan pengalaman yang kami perolehi sepanjang 3 minggu mengikuti kursus bahasa arab di Qatar ini.

Dan yang pastinya walaupun tempoh kursus cukup singkat dan sebentar sahaja namun ternyata kami dapat merasakan peningkatan penguasaan kami dalam bahasa arab.

Semoga Allah meredhai segala usaha dan jasa semua yang terlibat dalam menjayakan kursus bahasa arab ini.

3 comments:

Miss LJK said...

I really liked the way this blog was organized >>> and I also like the pictures too ^_^ >> Good luck!

..::بشرى::.. said...

bestnya dpt gi sana

arief yoppie said...

I really want to learn arabic. I WISH I would be invited to visit Doha to leatn arabic for couple months.

Jumlah pengunjung

web statistics