Grup Penjejak Tamadun Dunia

PERJUANGAN CINTA MAHASISWA...... CINTA TUHAN - CINTA MANUSIA -CINTA ILMU-CINTA HIKMAH- CINTA keBENARan - CINTA keADILan - CINTA perUBAHan - CINTA penCERAHan

Sunday, July 26, 2009

Seminar Pemikiran Dr Burhanuddin Al-Helmi


Konsert OPICK-Nazrey Johani di UIAM Gombak


Seminar Tajdid Generasi Dan Gerakan Dakwah : Menangani Kemelut Sosio-Politik Ummah Menerusi Manhaj Ilmiah Ruhaniah.

Seminar Tajdid Generasi Dan Gerakan Dakwah : Menangani Kemelut Sosio-Politik Ummah Menerusi Manhaj Ilmiah Ruhaniah.
http://www.abim.org.my/muktamar/seminar-tajdid.html

Sesi 1 : Cabaran Globalisasi dan Sekularisme: PanduanTradisi Ahli Sunnah Wal Jamaah

1. Prof. Emeritus Datuk Dr. Osman Bakar, Timb. Ketua Pengarah Eksekutif International Institute Of Advance Islamic Studies (IAIS)
2. Dr. Khalif Muammar, Institut Alam & Tamadun Melayu (ATMA - UKM)
3. Al-Fadhil Ustaz Abdullah Zaik, Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)

Sesi 2 : Membina Asas Keruhanian Umat dalam Mendepani Cabaran Dunia Moden

1. Al-Fadhil Ustaz Ahmad Fahmi Zam Zam, Ahli Majlis Syura ABIM Kedah
2. Al-Fadhil Ustaz (Dr.) Uthman El Muhammady, International Institute of Islamic Thought and Civilization (ISTAC - UIAM)

Sesi 3 : Islam dan Pembinaan Negara Bangsa : Di Manakah Kita?

1. YB Datuk Ir Hj Idris Hj Harun, Ahli Parlimen Tangga Batu Melaka
2. YB Salahuddin Hj. Ayub, Ahli Parlimen Kubang Kerian

3. Dr. Mohd. Nor Nawawi, Dekan Pusat Pengajian Siswazah,Universiti Industri Selangor (UNISEL)

Monday, July 20, 2009

Islam in Russia:History and recent developments(Program IAIS)

Islam in Russia:History and Recent Developments.Demikianlah tajuk syarahan umum anjuran International Institue of Advanced Islamic Studies(IAIS) Malaysia pada 15 Julai 2009 yang lalu.IAIS ini terletak di Petaling Jaya (dalam Bangunan INTAN) berdekatan Universiti Malaya.

IAIS di bawah pimpinan Professor Mohammad Hashim Kamali dan Timbalannya ,Professor Datuk Dr Osman Bakar sering mengadakan syarahan umum berkaitan tajuk-tajuk yang menarik secara bulanan dan percuma.(makan-minum turut disediakan)

Pada kali ini,IAIS menampilkan seorang intelektual muda dari Russia,Ms. Elmira Akhmetova yang memiliki 2 ijazah Sarjana Muda(BA) dan 2 Ijazah Sarjana(MA).Beliau kini sedang menyiapkan disertasi PHD berkenaan Pan Islamism in Russia di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Dalam syarahan ini,beliau mengupas sejarah perkembangan Islam di Russia dan juga situasi terkini perkembangan Islam di Russia.Dari aspek politik,kini terdapat 2 orang menteri kabinet Russia yang beragama Islam walaupun disini tiada parti politik Islam.

Berlaku perkembangan Islam dengan cukup pesat dan ini boleh dilihat secara umum berdasarkan penambahan yang cukup ketara dalam binaan masjid-masjid baru yang didirikan sekitar Russia misalnya berdasarkan statistik yang dibentangkan oleh Ms Elmira ini ,pada tahun 1980 bilangan masjid di Russia ialah sebanyak 179 buah masjid dan manakala pada tahun 1998 pula ialah sebanyak 5500 buah masjid.Selain itu juga berlaku penambahan dalam jumlah imam-imam dan pakar-pakar agama Islam serta meningkatnya jumlah institusi pengajian islam.

Namun begitu umat Islam di Russi menghadapai cabaran yang cukup getir pasca 11 September 2001 apabila berlakunya Islamophobia, rasa benci terhadap Islam dan umatnya serta diskriminasi terhadap penganut agama Islam dan juga kempen anti Islam meningkat.

Peperangan yang berlaku di Chechen pada tahun 1994-1996 dan 1999-2000 telah membunuh banyak nyawa umat Islam yang tidak berdosa manakala tragedi Beslan 2004 (
http://en.wikipedia.org/wiki/Beslan_school_hostage_crisis) menambahkan luka pada umat Islam apabila umat Islam terus dilabel sebagai pendokong keganasan.

Kebebasan beragama merosot dan umat Islam semakin sukar untuk mendapatkan pekerjaan di Russia dan pihak kerajaan Russia juga telah mengharamkan pengedaran buku-buku berkenaan Islam seperti buku-buku tulisan tokoh mujaddid dari Turki ,Badiuzaman Said Nursi .Di samping itu juga kerajaan Russia bertindak mengharamkan organisasi,persatuan,dan gerakan seperti ‘wahhabi’,jemaah tabligh,Hizbut Tahrir dan sebagainya serta menangkap pimpinan-tokoh Islam yang dianggap mendokong keganasan.


Pengaruh Gereja Orthodox Russia juga cukup besar dalam mempengaruhi urusan pentadbiran kerajaan Russia.
Ms Elmira juga mendedahkan jumlah 100000 ‘skinhead’ yang ada di Russia pada tahun 2007 yang telah banyak membunuh orang bukan Russia termasuk umat Islam.

Masalah yang melanda umat Islam di Russia ini bertambah buruk dengan wujudnya pelbagai masalah dalaman umat Islam di Russia seperti kelemahan dalam kesatuan-perpaduan umat Islam dan krisis identiti sehingga umat Islam tidak merasai sebagai satu ummah.Berlaku juga konflik antara ulama rasmi -tak rasmi bahkan wujud 2 mufti di Russia . Di Russia juga hanya mazhab Hanafi sahaja diiktiraf .

Media umat Islam juga gagal untuk menjawab persoalan imej negatif yang dikaitkan dengan Islam yang selalu digambar kan dalam media massa Russia.
Islam di Russia ternyata semakin berkembang pesat namun begitu pelbagai cabaran perlu dihadapi oleh umat Islam di sana.Sebaik sahaja selesai syarahan tersebut saya dan seorang sahabat ,Nuruddin bertemu dan bersembang seketika dengan Ms Elmira.Dia bersedia bila-bila masa untuk berkongsi pengalaman di Russia dengan kami nanti.

Kemudiaanya kami bertemu pula dengan tokoh pemikir dari Indonesia .Prof Dr Mulyadi Kartanegara yang kini mengajar di ISTAC dan sempat juga kami berbual dengan Profesor Datuk Dr Osman Bakar,Timbalan Ketua Pengarah IAIS ini.Beliau dan IAIS bersedia membawa dan menaja wacana intelektual sebegini di kampus Universiti Malaya dan berharap persatuan mahasiswa sendiri yang menjadi penganjurnya.

Wacana intelektual ini mencerahkan lagi pemikiran saya dalam menanggapi isu berkaitan umat Islam secara global dan tidak terbatas kepada permasalahan setempat semata-mata.Dan saya pastinya akan terus memberikan komitmen untuk hadir dalam siri-siri wacana intelektual anjuran IAIS akan datang.

Jemput semua yang berminat untuk hadir bersama-sama ke wacana sebegini demi menyegarkan pemahaman terhadap Islam dan menikmati pencerahan.

Tuesday, July 14, 2009

Ijtimak Tabligh Sedunia di Nilai

Saya berkesempatan menghadiri Ijtima Tabligh Sedunia yang diadakan di Nilai baru-baru ini.Saya tidak pernah mengikuti jemaah tabligh tetapi telah beberapa kali menjadi ‘mangsa’ ‘ceramah percuma’ daripada ahli jemaah tabligh samada di tepi-tepi jalan-di pintu bilik-di dalam bilik-di dalam masjid dan lain-lain.

Saya difahamkan Malaysia menjadi tuan rumah ijtimak ini setelah diberi penghormatan sebagai tuan rumah beberapa puluh tahun dahulu.

Saya tidak mendapat maklumat tentang ijtima’ ini sehinggalah mendengar ucapan perasmian MB Selangor dalam program Kongres Rejuvenasi Pendidikan- KO SPIN anjuran GAMIS di Shah Alam yang menyentuh sedikit perihal ijtima ini.

Bersama dua orang sahabat,Ali Hanafiah dan Aizuddin,kami menaiki kereta menuju ke Masjid KLIA di Sepang setelah menghadiri dua program iaitu KO SPIN tersebut dan kenduri kahwin seorang sahabat kepada Ali di Cheras.

Setibanya di Masjid KLIA kami melihat suasana tidak semeriah-tidak ramai orang dan hanya beberapa orang sahaja yang hadir ke Masjid KLIA tersebut terutamanya kanak-kanak yang mengikuti satu kursus pada malam tersebut.

Rupa-rupanya ijtima tabligh ini diadakan di sebuah masjid di Nilai ,Negeri Sembilan!!-sempadan Selangor-Negeri Sembilan.

Lantas setelah solat isya di Masjid KLIA ,kami bergegas mencari masjid tempat berlangsungnya ijtimak tersebut dan setelah beberapa kali sesat(lagi menyesatkan?-sebuah kereta (ahli tabligh yang mahu mengikuti ijtima’)mengikuti kami di belakang..haha,akhirnya kami tiba di masjid tersebut.

Bas shuttle menuju ke masjid tersebut disediakan secara percuma jauh dari masjid tersebut untuk mengelakkan kesesakan di tempat meletak kereta di sekitar masjid.

Setibanya di sana kami ‘melahap’ makan malam yang disediakan percuma terlebih dahulu bagi mengisi perut kami yang kelaparan(dan mendengdangkan pelbagai lagu..?).Kami makan dalam talam secara berjemaah(bersama orang Bangladesh)sebagaimana lazimnya ahli jemaah tabligh dan berlaukkan daging lembu yang cukup sedap(sehingga menjilat jari-sunnah?).

Sebaik sahaja selesai makan malam kami segera ke ruang solat masjid dan disini kami melihat beratus-ratus manusia pelbagai warna kulit-raut wajah (orang Melayu-Bangladesh-Pakistan-China-dll) yang ‘terdampar’-‘bergelimpangan’.Terasa seperti suasana qiamulail pada 10 malam terakhir di bulan Ramadhan.

Setelah bersembang pelbagai isu(isu ummat?),kami mengambil keputusan tidur awal memandangkan perlu bangkit pada awal pagi keesokan harinya.Malam pertama ijtima tabligh disudahi dengan zzzzzz......

Pada hari kedua ijtima tabligh,ratusan@ribuan jemaah memenuhi dewan solat untuk menunaikan solat subuh berjemaah dan kemudiaannya ada sedikit taklimat dari pihak penganjur dan persatuan penduduk tentang perjalanan ijtima pada hari ini.

Akhirnya saat yang dinanti tiba jua.Dari masjid ,saya bergerak bersama jemaah tabligh yang lain menuju ke tempat utama ijtima untuk menghadiri siri ceramah oleh jemputan utama.
Hati terasa bagaikan berada di Makkah-bermukim di Padang Arafah?bermalam di Mudzalifah?(macam la pernah tunaikan haji ...hehe)....

Dianggarkan lebih 200 ribu orang dari seluruh pelusuk dunia (majoriti yang hadir memakai pakaian serba putih )memenuhi padang(di bawah khemah-khemah)untuk mendengar ceramah yang disampaikan oleh tokoh-tokoh jemputan.Saya sempat mendengar ceramah yang disampaikan oleh seorang tokoh(tak tahu namanya..) dalam bahasa urdu (macam filem hindustan pula)dan diterjemahkan dalam beberapa bahasa seperti Bahasa Melayu,Bahasa Arab dan lain-lain(mengikut khemah masing-masing).

Dalam ceramah tersebut,penceramah banyak menekankan soal kepentingan iman dan amal,keluar di jalan Allah menyampaikan dakwah,dan beberapa contoh daripada sirah nabi .Ternyata usaha dakwah gerakan tabligh (dakwah lapangan) di seluruh dunia ini banyak membantu penyebaran Islam ke serata dunia.

Walaupun terdapat beberapa kritikan terhadap gerakan ini namun ia langsung tidak dapat menafikan sumbangan besar gerakan ini dalam menyampaikan mesej Islam kepada seluruh manusia.

Tabligh untuk semua.......Azam!!!

Monday, July 13, 2009

Mana Milik Kita???

Lirik ''Mana Milik Kita'-Nada Murni-Rabbani
Mana milik kita
Tidak ada milik kita
Semua yang ada
Allah yang punya
Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
Apa yang kita dapat
Allah sudah sediakannya
Kita Allah punya
Bumi langit ciptaanNya
Miliklah apa saja
Tidak terlepas dari ciptaanNya
Mana kita punya
Tidak ada kepunyaan kita
Kita hanya mengusahakan
Apa yang telah ada
Mana milik kita
Tidak ada milik kita
Semua yang ada
Allah yang punya
Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
Apa yang kita dapat
Allah sudah sediakannya
Mengapa kita sombong
Memilik Allah punya
Mengapa tidak malu
Kepada Allah yang empunya
Patut bersyukur kepada Allah
Yang memberi segalanya
Malulah kepada Allah
Kerana milik Ia punya
Janganlah berbangga
Apa yang ada pada kita
Kalau Allah tidak beri
Kita tidak punya apa-apa
Janganlah mengungkit
Mengungkit jasa kita
Jasa kita di sisiNya
Yang sebenarnya Allah punya
Marilah kita bersyukur
Bukan berbangga
Bersyukur kepada Allah
Bukan mengungkit jasa
Gunakanlah nikmat Allah itu
Untuk khidmat kepadanya
Selepas itu lupakan saja
Agar tidak mengungkit-ungkitnya
Mana milik kita
Tidak milik kita
Semua yang ada
Allah yang punya
Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
Apa yang kita dapat
Allah sudah sediakannya…

Jumlah pengunjung

web statistics