Grup Penjejak Tamadun Dunia

PERJUANGAN CINTA MAHASISWA...... CINTA TUHAN - CINTA MANUSIA -CINTA ILMU-CINTA HIKMAH- CINTA keBENARan - CINTA keADILan - CINTA perUBAHan - CINTA penCERAHan

Sunday, May 22, 2011

tanahruntuh vs hijau

Kejadian tanah runtuh terbaru yang mengorbankan 16 orang di Hulu Langat baru-baru ini mengejutkan kembali rakyat Malaysia.Bukan tidak pernah Malaysia dihebohkan dengan tragedi tanah runtuh yang mengorbankan banyak nyawa .Namun kadangkala rakyat mudah lupa dan disibukkan dengan isu lain sebaik sahaja media tidak lagi melaporkan tentang berita berkaitan tragedi tanah runtuh.

Setiap kali berlaku tragedi tanahruntuh sering kita mendengar pandangan pakar-pakar yang meramalkan lebih banyak insiden tanah runtuh boleh berlaku di tanah air kita. Dan selalunya juga tragedi tanah runtuh yang berlaku seringkali dikaitkan dengan hasil kecuaian manusia sendiri misalnya akibat kerakusan membangunkan sesuatu kawasan tanpa memikirkan kesannya kepada alam sekitar.

Pada saat ramai manusia yang terlalu ghairah memikirkan soal pembangunan material dan tidak berapa mempedulikan aspek penjagaan alam sekitar ,kita perlulah lebih memberi penekanan kepada pendidikan penjagaan alam sekitar khususnya kepada generasi muda agar mereka sedar terhadap apa jua yang berkaitan alam sekitar.

Bahkan dalam ajaran Islam misalnya sangat menekankan hubungan dengan alam sekitar disamping hubungan dengan tuhan dan hubungan dengan sesama manusia.Seseorang yang sangat menjaga hubungannya dengan tuhan dan manusia tetapi tidak menjaga hubungannya dengan alam sekitar sebenarnya masih belum tergolong dalam golongan yang komited mematuhi ajaran tuhan.

Mereka yang rakus menebang pokok,menggondol bukit sesuka hati, merosakkan keindahan kehijauan alam dan mencemarkan alam sekitar sebenarnya juga tidak layak untuk menghuni di atas muka bumi tuhan ini.Jika mereka tetap mahu merosakkan alam sekitar,sewajarnya mereka mencari planet lain untuk didiami.

Buat mereka yang masih mahu merosakkan alam sekitar,saya hanya mahu menyanyikan sedutan lagu berjudul Hijau nyanyian Zainal Abidin kepada mereka.:)

Bumi yang tiada rimba
Seumpama hamba
Dia dicemar manusia
Yang jahil ketawa

Bumi yang tiada udara
Bagai tiada nyawa
Pasti hilang suatu hari
Tanpa disedari

Bumi tanpa lautan
Akan kehausan
Pasti lambat laun hilang
Duniaku yang malang

Dewasa ini kita saling merayakan
Kejayaan yang akhirnya membinasakan
Apalah gunanya kematangan fikiran
Bila dijiwa kita masih lagi muda dan mentah
Ku lihat hijau

Bumiku yang kian pudar
Siapa yang melihat
Di kala kita tersedar
Mungkinkah terlewat

Jumlah pengunjung

web statistics